Zwerfkatten | Pittem

Zwerfkatten

De Vlaamse overheid wil de problematiek rond zwerfkatten indijken en kijkt daarvoor naar kwekers, particulieren en de lokale overheden.

 

Wat moet er nu eigenlijk allemaal gebeuren bij de particulieren?

De Vlaamse overheid heeft met een webpagina en enkele stromenschema's op een begrijpbare manier uitgelegd wat er moet gebeuren op gebied van identificatie en registratie. Sinds 1 november 2017 moeten immers alle kittens gechipt worden en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Maar er is meer. Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Bijkomend moeten sinds 1 april 2018 ook alle vanaf dan geboren kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Een uitzondering is voorzien voor katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.

 

En de lokale overheid?

Ieder lokaal bestuur moet:
•    een adequaat plan opstellen en uitvoeren voor de aanpak van overlast door zwerfkatten. Daar wordt momenteel aan gewerkt.
•    een centraal meldpunt oprichten. Dit is bij de gemeentelijke milieudienst.
•    vrijgelaten zwerfkatten van beschutting voorzien. Er zijn inmiddels schuilhokken besteld.

 

Problemen met zwerfkatten?

Meld de overlast van zwerfkatten bij de gemeentelijke milieudienst via milieudienst@pittem.be of 051/46.03.55 en we zoeken samen naar een oplossing. We vragen alleszins aan burgers om geen zwerfkatten te voederen.

Bij een grote vangactie schrijven we ter verwittiging sowieso de ruime buurt aan. Gevangen zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd. Enkel zieke katten worden geëuthanaseerd. Behandelde zwerfkatten krijgen een knipje in hun oor en worden terug geplaatst op de vangplaats.

Kittens worden best aan een asiel bezorgd zodat ze tam gemaakt kunnen worden en voor adoptie in aanmerking komen.

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency