Eikenprocessierups | Pittem

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is al bekend in onze contreien sinds de 19de eeuw en is een inheemse soort. Sinds de jaren zeventig van vorige eeuw is de soort meer en meer in de aandacht gekomen als overlastsoort, vooral in het noordoosten van de provincie Limburg. Invasies van eikenprocessierupsen komen meestal voor in perioden die één tot drie jaar duren. De rupsen van deze soort gaan ’s nachts ‘in processie’ op zoek naar voedsel waarbij ze in grote getalen in bomen kunnen voorkomen. Doordat de brandharen en vervellinghuidjes van deze rups kunnen loskomen en wegwaaien, kan dit tot huid- en oogirritaties leiden. Er is dus constant risico op besmetting, maar het risico is het grootst in de vroege zomer als de rupsen volwassen zijn.

 

De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet.

 

Een eikenprocessirups gespot in openbaar domein?

In dat geval zal het gemeentebestuur overgaan tot bestrijding. Je kan de aanwezigheid van de rups melden via ons meldingsformulier op de website. Bestrijding is echter niet verplicht, dus als de dieren gespot worden in een verloren hoekje, is verdelging niet nodig. Hou wel rekening met het volgende 

·         De rupsen en de nesten nooit aanraken en zelf proberen te bestrijden. 

·         Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. 

·         Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten. 

·         Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. 

·         Was zo nodig al je kleren. 

·         Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. 

·         Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.  

 

En op privé-terrein?

Als je de eikenprocessierups ontdekt op privé-terrein, moet de eigenaar de rupsen bestrijden. Het is raadzaam om daarvoor een gespecialiseerde bestrijdingsfirma in te huren. Als de rups weinig overlast kan veroorzaken, mag je die ook gewoon laten zitten.

Opgelet: de brandweer kan niet ingezet worden voor de bestrijding van de eikenprocessierups!

Nood aan meer info: klik hier aub.

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency