Korte keten

De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de producent, meestal een landbouwer, zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle (seizoens)producten recht van bij de producent, zonder veel voedselkilometers of nodeloos verpakkingsafval. En bovendien steun je de lokale economie!

 

Zeker in een landbouwgemeente als Pittem zijn er tal van mogelijkheden om met een korte keten te werken. Daarom startte het gemeentebestuur, samen met Unizo Pittem-Egem, het 11.11.11 comité Pittem-Egem, de landelijke gilde van Pittem en Egem, KVLV Pittem en Egem en de gemeentelijke milieuraad, een korte ketenproject op. 

 

Intussen bestaat het Pittemse korte ketenproject uit 10 Pittemse ondernemers. Maak er hier kennis mee en ga zeker eens langs! Check hier ook een kaartje met de locaties. Ga je liever de sportieve toer op: doe dat de korte keten fietslus van 30 km. Benieuwd, check dan deze pagina. Het gemeentebestuur schonk aan alle deelnemers een promobord om de korte ketenhandelaars ook visueel beter zichtbaar te maken in het straatbeeld en zo hun bekendheid te vergroten!

Het Sint-Amandshof kweekt op een duurzame manier Belgasconne varkens. Je kan er terecht voor vers varkensvlees en charcuterie van varkens uit eigen kweek.

Locatie: Sint-Amandstraat 11

Bij Hans Vandewalle-Van Parys vind je een automatenshop met dagvers witloof, witloofkroketten, zuivel, aarbeien, honing, kaas, ...

Locatie: Puttensdreef 1

In de aardappelautomaat van Geert Vrommant kan je steeds terecht voor aardappelen.

Locatie: Tieltstraat 170

In de boerderij-slagerij van Eveline Werbrouck-Desmet kan je terecht voor varkens- en kippenvlees uit eigen kweek. Het vlees wordt ook op de boerderij verwerkt! Je kan er ook terecht voor eieren.

Locatie: Vliegveldweg 11, Egem

Bij José Benoot kan je terecht voor verse (grond)aardbeien tijdens het aarbeienseizoen. 

Locatie: Veldstraat 4

In de Boterhoeve kan je terecht voor hoevemelk, hoeveijs, karnemelk, hoeveboter, yoghurt, platte kaas en aardappelen.

Locatie: Peerboommolenstraat 1

Bij de Mahoney kan je terecht voor vleespakketten van het Belgisch witblauw rund uit eigen kweek!

Locatie: Kazandstraat 1

Bij Greta Deruyck haal je verse aarbeien uit de automaat tijdens de maanden mei, juni, september en oktober.

Locatie: Turkeijensteenweg 30

Hoeve de Posterie biedt varkensvlees aan van op de hoeve gekweekte dieren. Van boer naar bord!

Locatie: Posterijlaan 24

Ook zin om deel te maken van de Pittemse korte keten? Bekijk dan hier het aanvraagformulier!

Bij Heidi's Hoeve-eieren kan je 7 dagen op 7 terecht voor kakelverse eieren. De kippen hebben een vrije uitloop of kunnen vrij scharrelen in de stal. De eieren worden zoveel mogelijk verdeeld via de Korte Keten.

 

Locatie: Blotingstraat 7

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Cookieverklaring - Privacyverklaring - Sitemap - Cookie instellingen

Website door Ntriga.Agency