Ratten
Ratten zijn geen aangename beestjes om in de buurt te hebben. Veel mensen zijn er bang van, zorgen voor knaagschade, laten uitwerpselen achter en graven te pas en te onpas tunnels.
Je kan door enkele preventieve ingrepen al zorgen dat er geen of weinig ratten in je buurt vertoeven:
- geen etensresten laten rondslingeren berg dierenvoeders op in afsluitbare vaten of containers bij voorkeur de dieren ’s morgens voederen zodat er ’s nachts geen voedsel in de bakken blijft
- vuilniszakken pas de avond voor de ophaling buiten zetten
- achtergebleven gewassen of vruchten op het land verwijderen of inploegen organisch afval in en niet naast het compostvat/bak deponeren en het vat bij voorkeur op een harde ondergrond plaatsen (let wel: geen etensresten in compostvat/bak doen)
- in volières of kippenparken best voor harde bodem zorgen of een gaardraad in de bodem inwerken
- verluchtingskokers en –raampjes, afvoerpijpen en rioolputten afschermen met een draad of rooster.
Jaarlijks worden er in Pittem toch nog tussen de 300 en 400 bruine ratten gevangen. De muskusrat is wel bijna volledig verdelgd.
Aan de inwoners wordt gevraagd om het materiaal dat door de rattenvanger wordt uitgezet niet aan te raken met het oog op de eigen veiligheid en met het oog op een efficiënte rattenverdeling.
Heb je toch last van ratten, dan ben je wettelijk verplicht om deze te bestrijden op je privaat domein. Als gemeentebestuur bestrijden wij intensief ratten op openbaar domein (zoals grachten en waterlopen). Je kan ratten melden bij de gemeentelijke milieudienst of via dit meldingssysteem. Wij sturen er dan de gemeentelijke rattenpakker op af!