Cinema in Pittem | Pittem

Cinema in Pittem

Op 7 maart 1953 werd met de film 'Samson and Delilah' de eerste filmvoorstelling gegeven in Ciné Alfa. Deze zaal was gelegen langs de Tieltstraat 52. Ciné Alfa was de opvolger van ciné Miro, opgericht door Michel van Roose (vandaar MIRO). Deze bioscoop was geen lang leven beschoren.

Ciné Alfa was het geesteskind van André Mulye, telg uit de bekende brouwersfamilie. Nadat de brouwerij was opgedoekt, begon Muyle met een bierhandel en nam hij diverse cafés over, waaronder dat van Ciné Miro. Na een tijdje opende hij er zijn bioscoopzaal. Ciné Alfa zou snel uitgroeien tot een toonaangevende bioscoop, een zogenaamde 'Firstrunner', een zaal waar grote films hun regionale première kenden. Op die manier lokte de zaal ook mensen uit de ruime regio. 

André Muyle investeerde steeds opnieuw in nieuwe technieken: Cinemascope, Technicolor, grote projecteurs,.... Maar ook de aankleding van de zaal, de luxe, het onberispelijke personeel zorgden ervoor dat iedereen uit de buurt wel eens naar Ciné Alfa kwam.

In 1981 kende Ciné Alfa minder goede tijden, de zaal sloot haar deuren voor het grote publiek. Er waren nog enkele voorstellingen in het kader van het Filmforum, maar ook die eindigden snel. Nog slechter verging het het gebouw, toen het in 1983 afbrandde. Uit de puinhoop verrees uiteindelijk Café-Bistro Alfa. In 2023 verhuisde de zaak naar de overkant. Een bordje aan de gevel herinnert wel nog aan de roemrijke geschiedenis van Ciné Alfa.

De geschiedenis van beide cinemazalen wordt uit de doeken gedaan in de brochure 'Ciné Alfa (1953-1981): de geschiedenis van een uitzonderlijke filmzaal', geschreven door ex-medewerker Bernard De Witte. De brochure is vanaf 5 maart 2023 te koop aan 5 euro in Bib Pittem en aan het onthaal van het Adminsitratief centrum.

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency