Trage wegen | Pittem

Trage wegen

Dag van de trage weg

Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober neemt Pittem deel aan de dag van de trage weg.

Er werden twee routes ontwikkeld om de trage wegen in onze gemeente in de kijker te zetten. Begin de jaren 2000 werd er een haag- en houtkanteninventaris opgemaakt door WVI. Langs de routes kunnen mooie en opmerkelijke hagen en houtkanten gevonden worden.

Je kan het overzicht van welke trage wegen, hagen en houtkanten je tegenkomt op de routes hier bekijken. De hagen en houtkanten kan je linken aan de inventaris die opgemaakt werd in het jaar 2000.

Beide routes kunnen via routeyou gedownload worden als gpx-bestand om op jouw wandelgps of smartphone op te laden. 

 

Wat is een trage weg?

Trage wegen zijn allemaal wegen die vooral zachte weggebruikers als voetgangers, fietsers, joggers of ruiters gebruiken. Ze zijn interessant voor wandel- en fietsnetwerken en hebben een ecologische meerwaarde. Landbouwers gebruiken deze wegen nog vaak om hun landerijen te bereiken.
Een bekend voorbeeld zijn de buurtwegen: trage wegen die voorkomen in de Atlas der Buurtwegen. 

Atlas der Buurtwegen

De Atlas der Buurtwegen is een juridisch document waar besturen, administraties en rechtbanken nog altijd gebruik van maken om rechten en plichten van grondeigenaars en weggebruikers vast te stellen. 

De atlas toont een momentopname van de gemeentelijke geografie, het lokale wegennet, het grondgebruik, de eigendomsstructuren en de plaatsnamen van halfweg de 19de eeuw. 

De atlas kan online bekeken worden via de website van Geopunt. Daarna kan je op een interactieve kaart verschillende adressen opzoeken.

Trage wegen in Pittem en Egem

Sinds 2015 probeert het gemeentebestuur trage wegen in onze gemeente in ere te herstellen. Onderstaande kaart geeft een overzicht van de trage wegen die reeds aangepakt zijn of vrij toegankelijk zijn.

Gele wegen: zijn reeds aangelegd door de gemeente Pittem en werden deels verhard om een vlotte passage voor wandelaars en fietsers te garanderen.

Groene wegen: zijn vrijgemaakt van moeilijke passages en zijn onverhard. Ook hier kunnen wandelaars en fietsers passeren.

Copyright 2023 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency