Subsidie voor herbruikbare bekers en cateringmateriaal | Pittem

Subsidie voor herbruikbare bekers en cateringmateriaal

Het gemeentebestuur van Pittem zal lokale verenigingen en horecazaken ondersteunen in de omschakeling naar herbruikbare bekers en cateringmateriaal door een eenmalige subsidie aan te bieden. Met dit initiatief zet het gemeentebestuur in op duurzame, lokale evenementen. “Zo stimuleren we het gebruik van duurzame bekers en cateringmateriaal en herleiden we de afvalberg bij evenementen in Pittem en Egem tot een minimum”, vertelt Stijn Vandenhende, schepen van milieu, klimaat en duurzaamheid.

Deze stap van de gemeente komt voort uit het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen (Vlarema) die sinds 1 januari 2020 van kracht is en in 2023 is aangescherpt, met als doel om eenmalige plastic drinkbekers en voedselverpakkingen op evenementen te verminderen en hergebruik te bevorderen.  

Subsidie van maximum 250 euro

Met ingang van de goedkeuring op de gemeenteraad van 10 april 2024 zal het gemeentebestuur eenmalige subsidies verstrekken aan verenigingen en horecagelegenheden die investeren in herbruikbare bekers en cateringmateriaal. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal 250 euro en dekt tot 50% van de kosten. Hierdoor krijgen lokale organisatoren de mogelijkheid om zelf naar eigen behoefte materiaal aan te schaffen of te huren op de private markt. Om ervoor te zorgen dat verenigingen en organisatoren die al eerder hebben geïnvesteerd in het naleven van deze verplichtingen niet worden benadeeld, is het mogelijk om de subsidie retroactief aan te vragen vanaf de factuurdatum van 1 januari 2020, mits de nodige bewijsstukken worden verstrekt.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten aanvragers gebruikmaken van het speciaal daarvoor bestemde online formulier dat beschikbaar zal worden gesteld op de gemeentelijke website. Facturen dienen uiterlijk op 15 november 2024 te worden ingediend bij het gemeentebestuur.

Schepen Stijn Vandenhende benadrukt het belang van deze subsidie: “De Vlaamse overheid wil de afvalberg, en vooral het vele zwerfvuil, sterk terugdringen door wegwerpbekers en wegwerpcateringmateriaal te bannen van evenementen. Als lokaal bestuur staan we daar uiteraard volledig achter, gezien de hoge opruimkost en milieukost van al dit éénmalig gebruik. Maar de omschakeling naar een volledig herbruikbaar verhaal vraagt, zoals bij veel nieuwe wetgeving, een groeiproces, met vallen en opstaan, en wel wat kosten om de werking om te schakelen. Om de lokale organisatoren hier in te ondersteunen, maken we middelen vrij om iedereen over deze drempel te helpen. We moedigen alle verenigingen en horecaondernemers in Pittem aan om gebruik te maken van deze eenmalige subsidie en samen te werken aan een duurzamere toekomst."

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency