Composteren | Pittem

Composteren

Composteren, je hebt er zeker al van gehoord. Goede compost bevat veel organisch materiaal wat het humusgehalte in de bodem doet stijgen. Compost bevat ook voedende bestanddelen. Beide zijn van belang voor de planten in je tuin. Deze hebben voedsel nodig om te groeien. Het organisch materiaal geeft een kruimelstructuur aan de bodem. Bij dit proces speelt het leven in de bodem een belangrijke rol. Meest bekend zijn de wormen. Ze verbinden in hun spijsverteringsstelsel compost en bodemdeeltjes tot de grondkruimels. Die voorzien de bodem van voedsel, water en lucht. Dat zijn 3 essentiële elementen voor de plantengroei. De wormen graven ook diepe gangen in de bodem waarlangs overtollig water afgevoerd wordt. Uit onderzoek blijkt daarenboven dat compost bij de bestrijding van planten en ziektes doeltreffender is dan ander organisch materiaal. Een gezonde tuingrond bevat best 5 tot 10% organische stof. Een jaarlijkse laag compost van 1 tot 3 cm op de borders, rond de bomen en struiken, onder de haag en in de moestuin is daarom geen overbodige luxe.

Kringloopkrachten

Ben je wat onzeker om er aan te beginnen, of ben je wel al aan de slag, maar heb je nog wat vragen, dan kan je je licht opsteken bij de kringloopkrachten. Deze vrijwilligers hebben een karrevracht aan kennis rond composteren en helpen je graag verder. Je kan ze vinden op zaterdagvoormiddag in hun compostdemoruimte in het recyclagepark van Pittem. Zeker de moeite om eens langs te gaan! Ongeduldig en je wil meteen aan de slag? Bekijk dan de filmpjes van kringlooptuinieren en leer enkele basisbegrippen, start met composteren in een vat of een bak en leer vervolgens compost gebruiken. Ook op IVIO en VLACO vind je een schat aan informatie.

Compostrecipiënten bestellen

Ben je overtuigd en je wil aan de slag, koop dan via het gemeentebestuur een compostvat of een compostbak. Voor het eerste compostrecipiënt zorgt het gemeentebestuur voor 50% korting! Opgepast: de reductie van 50% geldt enkel voor de aankoop van het eerste compostrecipiënt (bak of vat). Heb je al een compostvat aangekocht, dan kan dus geen korting meer verleend worden voor een compostbak.

 

Een compostvat heeft een hoogte van 95 cm en een diameter van bovenaan 60 cm en onderaan 80cm. 

Een compostbak is ongeveer een goeie 1m³, dus ongeveer 1,2m x 1m x 1m. Heb je al een compostbak en je wil een tweede aanbouwen, dan is een aanbouwelement de oplossing!

Compostvat - 17,5 euro bij de eerste bestelling (incl. beluchtingsstok) / 35 euro bij bijkomende bestellingen

Compostbak -  47,5 euro bij de eerste bestelling / 95 euro bij bijkomende bestellingen

Aanbouwelement compostbak - 75 euro

 

 

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency