Voluntaris | Pittem

Voluntaris

Project Voluntaris

Vrije tijd leidt tot ontmoeting, initiatief en een gedeelde beleving. Elke inwoner vraagt zich af wat er in zijn of haar buurt te beleven valt. Verenigingen zijn hierin een belangrijke schakel. Het zijn plekken waar we elkaar ontmoeten, waar we van elkaar leren, genieten en vieren. Ze zijn meer dan gewoon wat mensen die samenkomen en activiteiten organiseren. Verenigingen laten je iets onbekends vinden, iets nieuws ontdekken maar vooral, ze verbinden mensen. De huidige corona-tijd maakt het er niet eenvoudiger op voor onze verenigingen. Eén voor éen zijn ze hard getroffen door de maatregelen die opgelegd worden en zo staan ze voor heel wat uitdagingen.

Voluntaris

Het gemeentebestuur Pittem wil zijn verenigingen ondersteunen in alle aspecten van hun werking. Daarom start het Voluntaris op, een netwerkforum voor bestuursleden uit de diverse verenigingen. Het unieke aan dit project is dat alle deelnemers actief zijn in Pittemse en Egemse verenigingen. Want wie is nu beter geplaatst dan een collega-bestuurslid om jouw bekommernissen en vragen te begrijpen?
Het project is een onderdeel van het ondersteuningsplan voor verenigingen. De huidige situatie belemmert onze verenigingen om activiteiten te organiseren, mensen samen te brengen of de spaarpot via allerlei initiatieven te spijzen. Er is een grote bekommernis vanuit de verenigingen zelf voor de heropstart na corona.
We kozen ervoor een netwerkforum in het leven te roepen waarin verenigingen van en met elkaar leren en samen een traject richting toekomst doorlopen. Elke vereniging heeft iets uniek.

Bouwen aan de vereniging van morgen

De gekozen slogan voor Voluntaris is “Bouwen aan de vereniging van morgen”. Meteen het uitgangspunt van dit netwerkforum. De huidige maatregelen die het samen-zijn in de kiem smoren, tonen ook aan dat vereniging creatiever moeten omspringen om hun activiteiten verder te zetten of hun leden te bereiken. Maar er is zoveel meer dan enkel dit aspect waar er voor onze verenigingen nog groeimarge is. Als gemeentebestuur willen wij de verenigingen ondersteunen richting de toekomst.

Wat houdt het in?

Voluntaris biedt een lerend netwerk aan waarin verschillende topics aan bod zullen komen. Dit in combinatie met het samenbrengen van bestuursleden uit ons verenigingsleven, op een corona-veilige manier. Om te overleggen, elkaar te inspireren en het verenigingsleven in onze gemeente nog sterker te maken.

Hiervoor doen we een beroep op (externe) sprekers die onze verenigingen op een interactieve manier (via een info- en overlegmoment, via een workshop) voldoende stof tot nadenken geven om daarna om te zetten in de eigen vereniging.

Sessie 6: Conflix or chill OF EHBO met focus op reanimatie en AED

Op maandagavond 30 oktober 2023 organiseert het gemeentebestuur twee gratis infosessies. Je kan kiezen voor een sessie: 

  1. 'Conflix or chill': deze sessie wordt geleid door Tumult en beschrijft hoe je om kan gaan met storend en ongewenst gedrag in jouw vereniging. 
  2. 'EHBO: reanimatie en AED': deze sessie wordt geleid door het Rode Kruis Tielt.

Inschrijven voor deze sessie kan via dit formulier in te vullen. Inschrijven kan tot en met maandag 23 oktober 2023.

Sessie 5: Conflix or chill

Op vrijdag 26 mei 2023 organiseert het gemeentebestuur een gratis sessie 'Conflix or chill'. Deze sessie wordt geleid door Tumult en beschrijft hoe je om kan gaan met storend en ongewenst gedrag in jouw vereniging. 

Inschrijven voor deze sessie kan via dit formulier in te vullen. Inschrijven kan tot uiterlijk 19 mei.

Deze sessie werd geannuleerd. 

Sessie 4: EHBO

Op woensdag 26 oktober 2022 organiseert het gemeentebestuur een gratis sessie EHBO. Een lesgever van het Rode Kruis zal onze kennis EHBO opfrissen met een combinatie van theorie en praktijk.

Inschrijven kan via de webshop en is gratis.

Sessie 3: Scoor met je vereniging op sociale media

De mogelijkheden van sociale media voor vzw’s en lokale verenigingen zijn eindeloos. Maar waar zet je nu best op in? En hoe hou je het beheersbaar zonder er 24/7 mee te moeten bezig zijn?

Op dinsdag 10 mei demonstreerde een communicatietrainer van ‘I Like Media’ aan de hand van 10 concrete tips hoe je het aanpakt aan de hand van gratis tools en inspirerende voorbeelden.

Inschrijven kan via de webshop. De plaatsen zijn beperkt dus er wordt gevraagd om met maximum twee personen van één vereniging in te schrijven.

Sessie 2: Brandpreventieadvies en EHBO

Op dinsdag 12 oktober 2021 organiseerde het gemeentebestuur een gratis sessie brandpreventieadvies en EHBO. Er kon gekozen worden tussen één van de twee sessies.

Sessie 1: GDPR in jouw vereniging

Op dinsdag 20 april 2021 organiseerde het gemeentebestuur een gratis online sessie over GDPR in jouw vereniging.

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency