Startschot kruisbestuiversplan West-Vlaanderen | Pittem

Startschot kruisbestuiversplan West-Vlaanderen

Op vrijdag 19 april 2024 lanceerden de vier West-Vlaamse regionale landschappen een gezamenlijk Kruisbestuiversplan op het West-Vlaams bijensymposium. West-Vlaamse steden en gemeenten kunnen hierop intekenen en zo begeleiding krijgen van hun regionaal landschap om acties ten voordele van bijen uit te werken in hun gemeente. 

Ook gemeente Pittem doet mee

Gemeente Pittem tekent samen met 19 andere gemeenten in op het Kruisbestuiversplan. De komende twee jaar zullen we ons onder begeleiding van het regionaal landschap West-Vlaamse hart actief inzetten op het behoud en ondersteuning van wilde bijen, de bestuivers bij uitstek, in Pittem en Egem. Dat doen we door goede voorbeelden op openbaar domein te realiseren, ons in te zetten op kennisopbouw en/of inwoners te sensibiliseren.

Bijentuin aan het gemeentehuis

In maart en april toverde de wegen- en groendienst van het gemeentebestuur de groenzone aan het gemeentehuis om tot een heuse bijentuin. De demo bijentuin bestaat uit 100m² vol met bijenplanten, een bijenburcht, krentenbomen, een gevarieerd bloemen- en struikenpalet en een nieuw bijenhotel.

Acties voor wilde bijen essentieel

De kiem van dit Kruisbestuiversplan werd een aantal jaren geleden gelegd in Regionaal Landschap Houtland & Polders en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, waar het PDPO-project Kruisbestuivers al liep en waaruit ze leerden wat wel of niet werkte. Dankzij de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen kan het plan nu over de hele provincie uitgerold worden. “Wilde bijen zijn essentieel voor de bestuiving van landbouwgewassen en de inheemse flora, vandaar dat de Provincie West-Vlaanderen dit Kruisbestuiversplan belangrijk vindt en ondersteunt,” aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Bijensymposium

De lancering van het Kruisbestuiversplan gebeurde op het zevende West-Vlaams bijensymposium dat deze keer plaats vond in Koekelare. Met meer dan 170 deelnemers was het symposium volzet, een mooi signaal dat het thema leeft en veel bijenliefhebbers prikkelt. In de voormiddag stonden bestuivende insecten in het buitengebied centraal. Na de pauze leerden de deelnemers alles over de aanleg en beheer van bloemrijke graslanden. Tijdens de lunchpauze werd druk genetwerkt bij de vele infostanden. Het einde van het bijensymposium stond in het teken van het nieuwe West-Vlaams Kruisbestuiversplan.

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency