Gemeente Pittem viert 400 jaar Verbiest

2023 is in Pittem uitgeroepen als Verbiestjaar. Reden hiertoe is de 400ste verjaardag van haar bekende inwoner, Ferdinand Verbiest. Na zijn studies aan onder meer de Universiteit van Leuven trok Ferdinand Verbiest (1623-1688) naar China waar hij aan de basis stond van de uitbouw van het Oude Observatorium in Peking. Hij was mee verantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender, gebaseerd op zijn sterrenkundige waarnemingen. Behalve astronoom was Verbiest ook missionaris, uitvinder, diplomaat en ingenieur. Hij behoorde tot de meest intieme kring van de toenmalige keizer van China, die bij het overlijden van Verbiest zelfs een staatsbegrafenis en praalgraaf bekostigde. Omdat het gemeentebestuur van Pittem deze gebeurtenis niet onopgemerkt wil laten voorbijgaan, is samen met diverse partners een rijkgevuld programma uitgewerkt.

Heropfrissing van het Ferdinand Verbiestcentrum

In 2010 opende in Pittem het Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest. In dit centrum kan je kennismaken met het leven en de talrijke realisaties van de Pittemnaar. Aan de hand van kaarten, voorwerpen, geluids- en beeldfragmenten stap je er als het ware in het lichaam van Ferdinand Verbiest. Het bezoekerscentrum was intussen aan vernieuwing toe en dankzij de financiële inbreng van Toerisme Vlaanderen onderging het centrum in 2023 een grondige opfrissing. “Dankzij een nieuwe ‘look and feel’, met onder andere een nieuwe animatie over Ferdinand Verbiest, een eigentijds onthaal en een polyvalent gedeelte, kreeg het centrum een interactieve beleving aangemeten. Het vernieuwde concept is volledig van de hand van ontwerpbureau Bailleul uit Gent”, duidt schepen van cultuur, Heidi Lievrouw. Vanaf zaterdag 9 september kan je het vernieuwde Verbiest Experience Center bezoeken. 

Theaterwandeling over het leven van Ferdinand Verbiest

De gemeente Pittem heeft een traditie van theaterwandelingen. In 2013 werd reeds een theaterwandeling rond Ferdinand Verbiest opgezet en nu, 10 jaar later, staat hij opnieuw centraal in een 2,5 kilometerlang parcours. De twee lokale gezelschappen, Loridans Kring en Theater Binnenstebuiten brengen Ferdinand Verbiest opnieuw tot leven in zes scènes. De wandeling voert langsheen enkele mooie plekjes in de gemeente. Acteurs en figuranten geven stem en beeld aan Verbiest. De wandelingen vinden plaats tijdens het weekend van 9 en 10 september. Een ticket reserveren voor een tijdslot kan online via de website van gemeente Pittem en bedraagt 10 euro. Het parcours is volledig rolstoeltoegankelijk.

Vernieuwde fiets- en wandelroutes

Eveneens in 2010 werd de Verbiestroute op de kaart gezet. Deze 44 km permanent bewegwijzerde fietsroute loopt hoofdzakelijk over Pittem maar wijkt ook uit naar Meulebeke, Ardooie, Wingene en Tielt. “Ter ere van 400 jaar Verbiest, namen de gemeentelijke diensten Sport en Toerisme, met de steun van Westtoer, de route onder handen. De fietsbrochure steekt in een hedendaags jasje en trekt onze aandacht naar enkele nieuwe stopplekken en bezienswaardigheden onderweg. Op 3 mei 2023 reden wij de route met vernieuwde folder feestelijk in”, vertelt burgemeester Denis Fraeyman.

Om ook wandelaars in contact te brengen met Ferdinand Verbiest werd enkele jaren een erfgoedwandeling uitgestippeld. Deze wandeling, in volwassen- en kinderversie, voert je langs enkele historische panden en plekjes in het centrum van Pittem. Waar mogelijk is een link gelegd met Ferdinand Verbiest. De erfgoedwandeling werd bijgestuurd en voor de kinderen uitgebreid met een zoektocht. De erfgoedwandelingen zijn online beschikbaar via de erfgoedAPP, een papieren versie van de zoektocht kan je krijgen aan het onthaal in het gemeentehuis of downloaden via de website van gemeente Pittem.

Provinciale missie naar China

Ferdinand Verbiest wordt niet alleen in West-Vlaanderen herdacht. Ook in China laten ze de geboortedag van deze verdienstelijke West-Vlaming niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo organiseert de Provincie West-Vlaanderen een missie naar China ter ere van Verbiest. Op 20 oktober wordt in het Oude Observatorium in Beijing een herdenkingsevent georganiseerd voor zowel Chinese als Belgische genodigden. Deze locatie is vrij uniek omdat de instrumenten van Verbiest er nog steeds tentoongesteld worden voor het ruime publiek. In China is de Pittemnaar er - onder de naam Nan Huairen - gekend en bekend door zijn bijdrage aan de Chinese wetenschappen. Zijn ondernemingsgeest en pioniersmentaliteit zijn ook vandaag nog altijd belangrijke West-Vlaamse troeven.

 

Vragen of meer informatie nodig?

cultuurdienst@pittem.be
051/46 03 77

U kunt ons ook bezoeken op Broeders Maristenstraat 2, 8740 Pittem

Openingsuren

Din
16:00 - 19:00
Woe
14:00 - 17:00
Don
16:00 - 20:00
Zon
09:30 - 11:30

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Cookieverklaring - Privacyverklaring - Sitemap - Cookie instellingen

Website door Ntriga.Agency