Zeevogelgriep: wat moet je doen als je een zieke of dode vogel ziet? | Pittem

Zeevogelgriep: wat moet je doen als je een zieke of dode vogel ziet?

Er is een uitbraak vastgesteld van vogelgriep H5N1 bij zeevogels. Op dit ogenblik is de situatie nog beheersbaar, maar men raadt toch aan om pluimvee op te hokken of te beschermen door middel van netten. Je moet pluimvee wel nog altijd binnen voederen. Vind je een dode vogel, raak die dan niet aan en bel de influenzalijn. Met een zieke vogel kan je terecht bij VOC Beernem.

Merk je een dode vogel op, raak de vogel niet aan, bel naar de influenzalijn 0800 99 777 (weekdagen tussen 8.30 en 16.30 u, weekends 24u/24u).

Merk je een zieke vogel op, breng de vogel naar het VOC Beernem (Vogel OpvangCentrum), Bulscampveld 8, openingsuren: 9.00 – 12.00 u en 13.00 – 20.00 u, tel: 050 79 09 59.

 

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden …) zorgen best voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dat kan door: het pluimvee op te hokken of af te schermen door middel van netten (is sinds 15 mei 2022 niet meer verplicht maar wordt nog steeds aangeraden) het pluimvee binnen te voederen (is nog steeds verplicht) het drenken van pluimvee mag sinds 15 mei terug buiten gebeuren maar ook hier is het aangeraden om dat nog binnen of onder netten te doen

 

Richtlijnen naar hondenbaasjes Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om ze aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

 

Is vogelgriep gevaarlijk voor de mens? De kans op humane besmetting is bijzonder klein. Uit voorzorg vragen we toch om geen dode of zieke vogels aan te raken. Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet direct gevaarlijk voor mensen.

 

Bijkomende specifieke vragen over de vogelgriep, vind je terug via https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/  en Ziek of dood dier gevonden | Dienstensite Natuur & Bos (vlaanderen.be).

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency