WZC Sint-Remigius uitgeroepen tot hartveilige organisatie | Pittem

WZC Sint-Remigius uitgeroepen tot hartveilige organisatie

Het WZC Sint-Remigius in Pittem is uitgeroepen tot hartveilige organisatie. Met dit label wil het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen leren reanimeren en defibrilleren met een automatische externe defibirillator (AED). De overlevingskansen bij een hartstilstand vergroten hierdoor aanzienlijk. 45 medewerkers van het woonzorgcentrum in Pittem volgden in november 2021 een opleiding reanimatie en werden wegwijs gemaakt in het gebruik van de AED.  Dit maakt van WZC Sint-Remigius een veilige plek voor bewoners, medewerkers en bezoekers.

Dagelijks krijgen ongeveer dertig mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen drie tot vijf minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%. Om een hartveilige organisatie te worden, moet minstens 10% van de medewerkers een opleiding volgen, in WZC Sint-Remigius volgden 45 personeelsleden - en dus 86% van het totale aantal medewerkers - de opleiding van het Rode Kruis Tielt. “Om alles veilig te doen verlopen, werd de opleiding verspreid over vier namiddagen met telkens maximum 15 deelnemers,” zegt Annick Debonné, schepen van zorg en welzijn. “Dankzij de inspanning van onze medewerkers om reanimatie en defibrillatie aan te leren, alsook de beschikbaarheid van een AED-toestel in het woonzorgcentrum, voldoen we aan de voorwaarden van het Rode Kruis om het label ‘hartveilige organisatie’ te ontvangen. We dragen veiligheid voor bewoners, medewerkers en bezoekers hoog in het vaandel. Daarom wordt de opleiding vanaf nu ook tweejaarlijks herhaald,” aldus Stijn Van Maele , directeur van het woonzorgcentrum.

AED-toestellen in Pittem

Ook gemeente Pittem kreeg in 2015 de erkenning van ‘hartveilige gemeente’. Het gemeentebestuur investeerde in acht AED-toestellen voor de gemeentelijke zalen en op publiek toegankelijke plaatsen. Je vindt een AED aan de voorkant van het gemeentehuis, de sporthal, De Fontein, De Magneet, Het Dienstencentrum, Ontmoetingscentrum Eikeldreef, zaal Broeders Maristen en het Buurthuis in Egem. “Iedereen kan een AED gebruiken, maar vanuit het gemeentebestuur nemen we ook initiatief om sessies eerstehulpverlening aan te bieden. Op de meest recente Voluntaris-infoavond, een lerend netwerk voor verenigingen, gaf het Rode Kruis Tielt een boeiende uiteenzetting over EHBO met de nadruk op CO-vergiftiging. Achttien deelnemers uit verschillende jeugdverenigingen schreven zich hiervoor in. Onze jongeren zijn duidelijk vragende partij om te leren om durven te helpen en competent te kunnen optreden bij een noodgeval,” besluit Annick Debonné. 

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency