Wees slimmer dan een phisher | Pittem

Wees slimmer dan een phisher

Phishing is een maatschappelijk probleem. Hoewel steeds meer mensen phishingberichten herkennen, blijven er onnodig veel slachtoffers vallen. Gedurende het hele jaar 2020 werden er via phishing 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. Er is een blijvend risico voor potentiële slachtoffers, zeker met de eindejaarsperiode voor de deur. Ook op populaire koopdagen zoals ‘Black Friday’ slaan phishers massaal toe. Ze spelen in op de actualiteit en worden alsmaar talrijker en inventiever.

Wat is phishing?

Het principe is eenvoudig: je ontvangt een mail, sms of bericht via sociale media die je met een smoes wil overhalen tot het klikken op een link. Via die link vul je je persoonlijke gegevens en eventueel response code (verschijnt op jouw kaartlezer) in, die dan terechtkomen bij de oplichter. Het gebeurt ook telefonisch: criminelen bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden te geven. Eens ze in het bezit zijn van je response code, hebben de fraudeurs toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal.

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Dit jaar ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten van alerte burgers (dat zijn er gemiddeld meer dan 12.000 per dag) en kon op die manier meer dan 1,3 miljoen frauduleuze websites melden aan Google en Microsoft die deze kunnen blokkeren.

Blijf op de hoogte

Download de gloednieuwe Safeonweb app die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.      

Meer informatie vind je op de website van Safeonweb

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency