Voorstelling gemeentelijk mobiliteitsplan op 22 juni 2023 | Pittem

Voorstelling gemeentelijk mobiliteitsplan op 22 juni 2023

Gemeente Pittem legt samen met WVI de laatste hand aan een nieuw mobiliteitsplan. Met dit plan wil de gemeente klaar zijn voor de mobiliteit van de toekomst en ervoor zorgen dat leven, wonen en werken in Pittem nog aangenamer wordt. “Iedereen moet zich veilig en vlot kunnen verplaatsen of het nu te voet is, met de (e-)fiets, de bakfiets, step, het openbaar vervoer, de reguliere of elektrische wagen”, zegt burgemeester Denis Fraeyman. Na de beleidsfase volgt op 22 juni 2023 tussen 17.00 en 21.00 uur een infomarkt in De Magneet. Die avond maakt het gemeentebestuur van Pittem samen met de WVI de beslissingen bekend.

STOP-principe en veilige schoolomgevingen

Het STOP-principe vormt het uitgangspunt: de prioriteit gaat eerst naar Stappers, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar Vervoer en dan pas naar Personenwagens. Eén van de grootste prioriteiten in het beleid is het creëren van veilige schoolomgevingen en schoolroutes in Pittem en Egem. Dit wil de gemeente bereiken door in te zetten op autoluwere kernen. De uitbreiding van de zones 30, een aantal snelheidsremmende maatregelen, fietsstraten in het centrum van Pittem, extra zebrapaden en enkele wijzigingen aan de circulatie kaderen volledig binnen deze doelstelling.

Herinrichting van de Markt

Er werd ook nagedacht over een herinrichting van de markt: “onze inwoners wensen een aangenaam plein met groen, terrassen, ruimte voor de kermis… Uiteraard blijven de omliggende (handels)functies vlot bereikbaar. Naast het behoud van voldoende parkeergelegenheid, krijgen ook fietsparkeervoorzieningen in de toekomst de aandacht die ze verdienen”, zegt burgemeester Denis Fraeyman.

Zwaar verkeer

Een vaak gehoorde verzuchting in de gemeente is het vele doorgaande (vracht)verkeer in de Tieltstraat. “Door enkele kleinere ingrepen, in combinatie met zonale tonnagebeperkingen (uitgezonderd laden en lossen, busverkeer en werven), trachten we het doorgaand (vracht)verkeer te sturen naar de wegen die hier wel geschikt voor zijn. Verder wordt binnen de bebouwde kommen een parkeerverbod voor vrachtwagens uitgerold op openbaar domein”, aldus de burgemeester. “Met deze ingrepen zetten we in op een leefbare gemeente. Dat betekent niet dat we de wagen voortaan verbannen. De bereikbaarheid van Pittem en Egem blijft ten allen tijde gegarandeerd, maar het openbaar vervoer en de actieve weggebruiker wint terrein”, klinkt het.

Infomarkt op 22 juni 2023

Wil je meer te weten komen over het nieuwe mobiliteitsplan? Kom dan naar de infomarkt op 22 juni tussen 17.00 en 21.00 uur in De Magneet. We werken in tijdsloten van 30 minuten. Schrijf je vóór 20 juni hieronder in en duid het gewenste tijdslot aan: 

Inschrijven

Schrijf je hier in voor de infomarkt over het mobiliteitsplan op 22 juni 2023.

Inschrijven

Copyright 2023 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency