'Verledden' van de openbare verlichting | Pittem

'Verledden' van de openbare verlichting

Pittem loopt voor op 'verledding'

Gemeente Pittem wil haar openbare verlichting tegen 2030 volledig omzetten naar een energiezuinige verlichting. Dit past in de klimaatdoelstellingen van de gemeente en de ambitie van de Vlaamse regering om volledig te ‘verledden’ tegen 2030. “De gemeente heeft een belangrijke voorbeeldfunctie om minder energie te verbruiken. Overschakelen op ledverlichting is dan ook één van de inspanningen die we leveren. We verbruiken op die manier minder energie en verlagen de CO2-uitstoot aanzienlijk,” klinkt het bij Paul Lambrecht, schepen bevoegd voor milieu, klimaat en duurzaamheid.

Licht als dienst 

Bij de aanleg van nieuwe verkavelingen de afgelopen jaren, werd in Pittem reeds ledverlichting voorzien. In 2019 ging de gemeente een samenwerking aan met Fluvius om de bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting. Onder de noemer ‘Licht-als-dienst’ behaalde de gemeente samen met Fluvius een belangrijke mijlpaal: van de 1.611 verlichtingstoestellen was eind 2020 reeds 40% uitgerust met led. “We zagen dat het energieverbruik van 2015 tot 2020 maar liefst 100 000 kWh daalde. Dit resulteerde in een verminderde CO2 uitstoot van 30 ton. Je kan dit vergelijken met een autorit van 180 000 kilometer of 15 vliegtuigreizen van Brussel naar New York en terug,” zegt Paul Lambrecht.

Het gemeentebestuur wil samen met Fluvius in hetzelfde hoge tempo inzetten op de omvorming van de openbare verlichting, zodat het energieverbruik ook de komende jaren blijvend zal dalen. Zo worden in 2021 nog eens 154 armaturen omgevormd. Ook het jaar daarop worden een 150-tal armaturen aangepast. “In 2022 zou 60% van de lichtpunten in gemeente Pittem voorzien zijn van ledlampen. Als je weet dat de Vlaamse regering tegen 2030 volledig wil ‘verledden’, loopt Pittem duidelijk voorop,” zegt Paul Lambrecht. Op Vlaams niveau was de verleddingsgraad eind 2020 19%, Pittem zat toen al aan het dubbele. Na de volledige verledding van de openbare verlichting, zal de gemeente haar CO2-uitstoot kunnen verminderen met 70 ton per jaar.

Het juiste licht op de juiste plaats 

Het vervangen van de oude natriumverlichting is niet enkel belangrijk om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De ledverlichting wordt in de toekomst ook voorzien van een dynamische sturing die dimmen of doven mogelijk maakt. Zo verbruiken de lampen minder zonder in te boeten aan veiligheid. De ledlampen zijn individueel en op afstand instelbaar waardoor de gemeente veel sneller kan ingrijpen wanneer er meer of minder licht nodig is bij noodsituaties, evenementen of het bestrijden van lichthinder. Dankzij die monitoring op afstand door Fluvius en het proactief vervangen van oude lampen, wordt ook het onderhoud efficiënter en goedkoper.

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency