Veiligheidsraad - update coronamaatregelen | Pittem

Veiligheidsraad - update coronamaatregelen

Hierbij een overzichtje van de maatregelen:
 
ALGEMEEN
We schakelen over naar de fase van het risicobeheer. Dat wil zeggen dat er gezocht wordt naar een aanpak op lange termijn om geleidelijk aan verder te gaan met ons leven terwijl het coronavirus nog altijd aanwezig is. Sommige regels worden versoepeld omdat het kan, andere blijven van kracht omdat het risico op nieuwe besmettingen te groot is.
Het is belangrijk om alert te blijven: het virus is er nog altijd, maar tegelijkertijd moet het leven, op een aangepaste manier, weer op gang komen.
De basisregels zoals handen regelmatig wassen/ontsmetten, voldoende afstand respecteren, dragen van mondmaskers waar dit verplicht is, blijven steeds de basis tijdens deze coronacrisis.
 
SOCIALE CONTACTEN
De basis: in het dagelijkse leven mag je iedereen zien die je wil. Maar er zijn uiteraard belangrijke voorwaarden:
Wanneer je afstand kan houden, mag de groep nooit groter zijn dan 10 personen.
 
Daarnaast mag je ook een aantal nauwe contacten hebben, afstand houden is bij deze contacten niet nodig. Het aantal nauwe contacten is afhankelijk van de huidige gezondheidssituatie.
 
Momenteel mag iedere persoon maximaal 5 verschillende, nauwe contacten per maand hebben (buiten het gezin). Het aantal nauwe contacten is dus niet langer vastgelegd per gezin. Ook hier mag de groep nooit groter zijn dan 10 personen.
 
BIJEENKOMSTEN
Privé-evenement bij je thuis: het aantal gasten blijft beperkt tot 10 personen (dit geldt ook voor bijeenkomsten op straat). Een uitzondering op deze regel is er wanneer je een professionele cateraar inschakelt, in dat geval volg je ook de horecarichtlijnen (zittend, maximaal 10 personen aan een tafel ...)
 
Privé-evenement (zoals huwelijks- of communiefeest) in feestzaal, horecazaak: (vanaf 1 oktober) onbeperkt aantal gasten (wel afhankelijk van de totale oppervlakte van de ruimte), maar de horecaregels moeten opgevolgd worden (bijvoorbeeld maximaal 10 personen per tafel, afstand van 1,5 meter tussen tafels en bubbels) en dansfeesten blijven verboden.
 
Bij evenementen met publiek blijft de limiet van 200 personen binnen en 400 personen buiten behouden. De huidige protocollen blijven van toepassing tot ze aangepast worden.
 
In de nabije toekomst wordt bovenstaande regel herwerkt zodat er voor alle sectoren stabiliteit en voorspelbaarheid komt. Concreet wordt er gewerkt aan een barometer die een inschatting geeft over de federale, regionale, provinciale en lokale situatie en werkt met verschillende fases. Meer info daarover volgt binnenkort.
 
MONDMASKERS
Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen (moet nu wel in sommige steden en gemeentes), tenzij de afstandsregels niet gewaarborgd kunnen worden.
 
Mondmaskers blijven wel verplicht op overdekte, drukke plaatsen zoals de winkels, het openbaar vervoer, de cinema, gemeentehuis, ...
 
QUARANTAINE
Vanaf 1 oktober worden de regels aangepast. De verplichte quarantaine wordt teruggebracht naar 7 dagen. Je bent verplicht om in quarantaine te gaan:
> Wanneer je symptomen hebt.
> Wanneer je recentelijk in (nauw) contact kwam met iemand die positief test.
> Wanneer je terugkomt uit een buitenlandse oranje (aan te raden) of rode zone (verplicht).
 
Test je positief? Dan wordt deze periode verlengd met 7 dagen.
 
TEN SLOTTE:
De testcapaciteit wordt vergroot en er komt administratieve ondersteuning voor de huisartsen zoals een centraal callcenter.
De app Coronalert wordt binnenkort uitgerold, meer info daarover volgt binnenkort.
 

Copyright 2021 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency