Strooien bij winterweer | Pittem

Strooien bij winterweer

Ingeval van sneeuw, ijs en ijzel op de wegen dienen er maatregelen genomen te worden.  

De Vlaamse overheid staat in voor het vrij en berijdbaar maken van de hoofdtoegangswegen (gewestwegen) en secundaire wegen.  

Voor de gewestwegen Brugsesteenweg (hoofdweg), Joos de ter Beerstlaan (hoofdweg), Posterijlaan en Ringlaan R. De Paepe, Lichterveldestraat, Tieltstraat (gedeelte Ring), aan kruispunt Vijfstraat richting Tielt is dit het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid die hiervoor instaat.  

Voor het vrijmaken van de gemeentewegen staat de gemeentelijke technische dienst in. Eerst worden de invalswegen en busroutes vrij gemaakt, vervolgens de rest van de gemeentewegen waarop een voldoende grote verkeersstroom zit om de werking van het strooizout te garanderen (zie strooi-routeplan).  

Omdat het strooien van zout veiligheidshalve niet aangewezen is in woonwijken wordt er in deze wijken niet gestrooid. Indien nodig kunnen op aanwijzing van een verantwoordelijke bijkomende straten gestrooid worden. De strooiroute is ongeveer 40 km lang en het duurt 3u vooraleer het volledige traject is afgereden.  

Wanneer wordt er gestrooid?

Op basis van de weersverwachtingen wordt er beslist om al dan niet preventief te strooien.  

Hierbij nog enkele tips tijdens winterweer:

  • Probeer de wagen binnen te houden
  • Hou je snelheid tijdens winterweer altijd beperkt
  • Vertrek vroeg genoeg van thuis om niet te gehaast te moeten rijden
  • Controleer je voertuig op olie, water, antivriespeilen en batterij
  • Woon je in een woonwijk plaats dan je wagen langs een hoofd- of toegangsweg
  • Hou rekening met de veiligheid van andere weggebruikers
  • Bevroren ruiten, niets is onaangenamer als je ‘s morgens snel wil vertrekken. Gebruik geen warm water want dan kan de voorruit barsten. Ook krabbertjes zijn uit den boze omwille van het krasgevaar. De auto stilstaand laten warmdraaien is dan weer slecht voor de motor. Gebruik bij voorkeur een speciaal product, maar een stuk karton werkt ook prima.
  • Als je ruitenwissers vastgevroren zijn, probeer ze dan niet aan te zetten want dan riskeer je dat de ruitenwissermotor verbrandt. Ook niet lostrekken, want dan beschadig je de wisserbladen. Gebruik speciale ruitenwisservloeistof en zorg voor een reservevulling.
  • Deurrubbers kunnen vastvriezen. Trek niet te hard aan de deuren want de rubbers kunnen loskomen. Smeer de rubbers vooraf in met talkpoeder.
  • De beste tip voor rijden in de winter is echter nog altijd: pas je rijstijl aan. Auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met de meest moderne snufjes op vlak van actieve en passieve veiligheid maar de wetten van de middelpuntvliedende kracht blijven van toepassing. Pas dus je snelheid aan en hou voldoende afstand.

Copyright 2020 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency