Sterrenweide op begraafplaatsen in Egem en Pittem | Pittem

Sterrenweide op begraafplaatsen in Egem en Pittem

De gemeentelijke begraafplaatsen in Pittem en deelgemeente Egem werden uitgebreid met een sterrenweide. “Als een kindje levenloos geboren wordt voor een zwangerschapsduur van 140 dagen, kan er volgens de wet geen geboorteakte opgemaakt worden. Bijgevolg kunnen ouders hun kind niet begraven en dat is pijnlijk. In onze gemeente staan wij dit wel toe, maar er was tot nu toe nog geen aparte ruimte voorzien op onze begraafplaatsen. Met de sterrenweide en bijhorend monument, willen we ouders een sereen plekje geven om hun kind te herdenken,” zegt burgemeester en schepen van burgerzaken Ivan Delaere.

Het schepencollege besliste reeds in maart over de plannen voor de sterrenweide. “Onze groendienst kreeg carte blanche om een voorstel uit te werken,” zegt Chris Marreel, schepen van begraafplaatsen. Samen met de wegendienst legden ze op beide begraafplaatsen een grasheuvel aan waarop een gedenksteen prijkt. Koen Persyn, een getalenteerde steenkapper uit Egem, gaf het herdenkingsmonument vorm. “De maan op de gedenksteen hangt aan een koordje, de symbolische levensdraad die het hemelse met het aardse verbindt en doorgesneden wordt wanneer een leven stopt,” aldus schepen Chris. Rondom de gedenksteen worden aparte sterretjes aangebracht waarop schepen Annick Debonné - die tevens in haar vrije tijd een veelzijdig kunstenaar is - de naam of een tekening ter nagedachtenis van de kinderen graveert. “Op die manier biedt de sterrenweide een serene plek waar ouders, familie en vrienden kunnen rouwen om het verlies. De betrokken ouders kunnen voor de sterrenweide contact opnemen met de dienst burgerzaken,” besluit burgemeester Ivan Delaere.

De werken duurden met verschillende tussenpozen een tweetal maanden en zijn nu ruimschoots op tijd afgerond voor de herdenkingen van 1 en 2 november. In 2022 wordt bovendien de kerkhofmuur in Egem volledig herbouwd.

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency