Pittem start met een korte keten project! | Pittem

Pittem start met een korte keten project!

De korte keten is tegenwoordig een hot item. Maar wat is dat nu precies? Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de producent, meestal een landbouwer, zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Zeker in een landbouwgemeente als Pittem zijn er tal van mogelijkheden om met een korte keten te werken en dus starten we een korte ketenproject op.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van een korte keten?

  • Je beperkt het aantal schakels en dit zorgt voor verse producten, minder transport, minder belasting van het milieu en dus een beter klimaat! Je betaalt een eerlijke prijs zonder veel tussenhandel.
  • Er is een uitgebreid streekeigen aanbod en het aanbod volgt de seizoenen.
  • Er is persoonlijk contact met de producent. Heb je vragen, dan kan je die gewoon stellen! 
  • Je krijgt een eerlijk product tegen een eerlijke prijs.
  • Door lokaal te kopen, steun je uiteraard ook de lokale economie en aanbieders.

Daarom start het gemeentebestuur, samen met Unizo Pittem-Egem, het 11.11.11 comité Pittem-Egem, de landelijke gilde van Pittem en Egem, KVLV Pittem en Egem en de gemeentelijke milieuraad, een korte ketenproject op. En dat willen we graag lanceren tijdens de week van de korte keten van 4 mei tot 12 mei 2019.   In eerste instantie willen we aanbieders die een korte ketenproduct verkopen, oplijsten en samenbrengen in een kleine publicatie zoals een folder of promotekstje die o.a. via de deelnemers en de gemeentelijke gebouwen kan verdeeld worden. We verzorgen uiteraard ook het online gedeelte door een korte ketenpagina op de gemeentelijke website en zullen ook via facebook en het infoblad regelmatig het item aan bod laten komen.   Als kick-off voorzien we tijdens de week van de korte keten een korte ketenmarkt op zaterdag 11 mei 2019 van 10u tot 12u, waarop de deelnemers hun producten kunnen verkopen, of proevertjes aanbieden, of gewoon hun product in de kijker kunnen stellen.

 

Wie wil deelnemen aan het Pittemse korte keten project moet wel voldoen aan een aantal criteria:

①         Er zijn vaste openingsuren, een vast verkoopsmoment of een webshop voor particuliere verkoop, of er is een verkoopsautomaat of er is zelfpluk.  

②         De verkoop van de korte ketenproducten worden bekend gemaakt bij het publiek via een bord ter plaatse op een duidelijk zichtbare plaats. Indien er geen thuisverkoop is, is er wel georganiseerde, lokale verkoop van de producten in een straal van maximaal 20 km rond het bedrijf.  

③         De aangeboden producten zijn producten van eigen productie, geschikt voor menselijke consumptie. Of de aangeboden producten zijn verwerkte producten voor menselijke consumptie waarvan de hoofdbestanddelen afkomstig zijn uit een straal van maximaal 20 km van het bedrijf. De producten worden verwerkt tot eindproduct op het eigen bedrijf.  

④         De prijs van het product wordt door de aanbieder zelf bepaald.  

⑤         Verpakkingsafval wordt vermeden. De aanbieder engageert zich om verpakkingsafval van het aangeboden korte ketenproduct zoveel als mogelijk te beperken. Er worden geen plastic zakjes te beschikking gesteld.

 

Zin om mee te doen aan het Pittemse korte keten project? Schrijf je dan tegen uiterlijk 19 april 2019 in aan de hand van het inschrijvingsformulier!

 

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00
Din
13:30 - 19:00
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00
Don
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00

Copyright 2019 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency