PFOS/PFAS in Pittem? | Pittem

PFOS/PFAS in Pittem?

Ongetwijfeld heb je het ook al in de media gehoord: de Vlaamse Overheid neemt heel wat voorzorgsmaatregelen omtrent de PFOS/PFAS-vervuiling. De aanleiding hiervoor is de vaststelling van de hoge concentraties in de regio Zwijndrecht.

Wat is PFOS/PFAS

PFOS/PFAS is de verzamelnaam van een grote groep chemische fluorbevattende verbindingen die door de mens werd gemaakt omwille van hun specifieke eigenschappen (brandwerend en vuil- en waterafstotend). De stoffen worden al decennia lang gebruikt in industriële en andere processen en in vele producten (zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica). Naast deze positieve gebruikseigenschappen hebben PFAS ook negatieve milieueigenschappen, namelijk dat ze zich gemakkelijk verspreiden via lucht en water en nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn door de natuur en het menselijk lichaam.

Oefenterreinen brandweer en industriële branden

De Vlaamse overheid vraagt aan alle lokale besturen om een inventarisatie te maken van alle sites die als oefenterrein gebruikt worden door de brandweer of waar een zware industriële brand gewoed heeft. In Pittem werden deze sites ondertussen opgelijst en er is geen concrete aanwijzing dat hier ook PFOS-houdend blusschuim gebruikt werd.

Inventaris risicosites

Via de gemeentelijke inventaris risicogronden (een databank waarin de verleende exploitatie- en milieuvergunningen staan die mogelijk een risico inhielden op bodemverontreining) werd onderzocht welke bedrijven mogelijk dergelijke producten gebruikten of in opslag hadden. Lokale besturen kregen tot 15 juli 2021 de tijd om deze gegevens over te maken aan de Vlaamse Overheid. In Pittem rondden we dit al af en werden alle gegevens bezorgd aan OVAM.

Ook hier is er geen enkele concrete aanwijzing dat er ooit PFOS/PFAS-houdende producten in de bodem of het grondwater zijn terechtgekomen. Er is ook geen enkele aanwijzing dat er ooit PFOS/PFAS-houdende producten aanwezig waren in de bedrijven in de gemeente, dit op basis van de inventaris van gebruikte chemicaliën in de vergunningsaanvragen van dergelijke bedrijven.

Meer informatie over PFOS/PFAS vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency