Nieuwe technische lus mountainbikeparcours in Pittem | Pittem

Nieuwe technische lus mountainbikeparcours in Pittem

De afgelopen maanden werkten de lokale mountainbikeclubs Bikedevils Pittem en 26/9INCH uit Tielt samen met de groendienst van gemeente Pittem aan een nieuwe en uitdagende singletrack in de berm naast de N37 (Ring rond Pittem). “Een singletrack is een smalle en slingerende mountainbikeroute. De vele scherpe bochten en hoogteverschillen maken het parcours technisch uitdagend. De groenzone tussen de Gentsemeersweg en de Ring rond Pittem leent zich uitstekend voor dit pad. Enkele boomstronken maken het parcours extra pittig,” legt Denis Fraeyman, schepen van Sport uit. “De gemeente werkte achter de schermen aan een overeenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer voor het gebruik van de berm naast de N37. De gebruiksovereenkomst werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 juni 2021,” voegt Chris Marreel, schepen van Wegen toe.

Uitbreiding van de mountainbikeroute Pallieter

De realisatie van de nieuwe technische lus past binnen het doel van de gemeente om het aanbod voor individuele sporters uit te breiden.  “Uit een burgerbevraging bleek dat 70% van onze inwoners graag individueel sport. We speelden hier al op in met verschillende fiets- en wandeltochten en een stevige mountainbikeroute - de Pallieter - van 42,1 km,” zegt schepen Denis Fraeyman. Die laatste bestaat uit twee lussen, de rode (15,1 km) en de blauwe (23,1 km). De nieuwe singletrack is net geen 4 kilometer lang en start en eindigt aan het kruispunt van de Gentsemeersweg en de Vijfstraat. Op die manier ligt het nieuwe pad verweven in de rode lus van de Pallieterroute. Er is tevens een aansluiting met de mountainbikeroutes van Tielt en Meulebeke.  

Vele helpende handen

Gemeente Pittem kon rekenen op de expertise van mountainbikeclubs Bikedevils uit Pittem en 26/9INCH uit Tielt. Zij werkten ’s avonds en in het weekend met man en macht aan het parcours. De groendienst van de gemeente effende enkele stukken op het pad en maaide het volledige parcours. De clubs engageren zich om tweemaal per jaar het basisonderhoud te verzorgen. De groendienst zal het parcours driemaal per jaar maaien en hinderlijke bramen en struiken verwijderen. De promotie wordt verzorgd door Sport Vlaanderen, die ook de infoborden aan de startplaats aanlevert. In het najaar wordt de route volledig bewegwijzerd door Westtoer. Momenteel wordt er een tijdelijke bewegwijzering voorzien zodat mountainbikers de nieuwe lus nu al kunnen uittesten.

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency