Hakhoutbeheer langs N37 januari-februari 2022 | Pittem

Hakhoutbeheer langs N37 januari-februari 2022

De komende maanden voert het Agentschap Wegen en Verkeer hakhoutbeheer uit langs de gewestwegen en autosnelwegen. Dan verloopt de sapstroom trager en zijn de bomen minder kwetsbaar. Dit lijkt voor veel mensen een drastische maatregel, maar het is noodzakelijk om het veiligheidsrisico van zware takken op de weg te vermijden. In Pittem worden twee stukken langs beide kanten van de N37 (schuin tegenover elkaar, zone tussen Muizebeekstraat en Meulebekestraat) onder handen genomen in de periode tussen 10 januari en 28 februari 2022. 

Naarmate bomen en struiken hoger en ouder worden, nemen de risico’s voor de verkeersveiligheid toe. Hoge bomen vangen veel wind, en kunnen omwaaien of afbreken en op de weg vallen. Doordat ze zo dicht bijeen staan, hebben ze bovendien de neiging om naar buiten te groeien, naar het licht toe. De bomen aan de wegzijde hellen dus vaak over naar de weg, en dreigen op termijn op de weg te vallen. Ook zware takken kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Dat is levensgevaarlijk. Om dat veiligheidsrisico te beperken, doen we aan hakhoutbeheer.  

Om de nadelige effecten op fauna en flora te beperken, werkt het Agentschap Wegen en Verkeer voor langere zones in segmenten. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voor het volgende stuk wordt aangepakt, enkele jaren later. Door kleinschaliger te werken, wordt de impact op fauna en flora getemperd.  

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer een paar jaar terug meer zichtbaar. De ingreep heeft echter geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting heeft slechts een beperkt effect op geluidsdemping en houdt enkel geluid tegen als het gaat om een zeer dichte beplanting van enkele tientallen meters breed.

Lees meer over hakhoutbeheer op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

 

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency