Gemeente Pittem sluit Lenteschoonmaak af met twee volle containers zwerfvuil | Pittem

Gemeente Pittem sluit Lenteschoonmaak af met twee volle containers zwerfvuil

Het is volop lente en dat betekent Lenteschoonmaak. Naar jaarlijkse gewoonte nam het gemeentebestuur van Pittem samen met afvalintercommunale I.V.I.O. opnieuw deel aan de Grote Lenteschoonmaak van Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Dit jaar niet één, maar twee volle weken: tussen 18 maart en 1 april 2023 konden inwoners en verenigingen een zelfgekozen gebied in Pittem en Egem opruimen. Op zaterdag 1 april sloot het gemeentebestuur van Pittem de Lenteschoonmaak af met een triest record van twee containers of 24m³ zwerfvuil, waarvan één volle container blikjes: 2710 blikjes frisdrank, 2750 blikjes met alcoholhoudender dranken en 8 bakken glas.

Lenteschoonmaak breekt triest record: 2710 blikjes frisdrank en 2750 blikjes alcohol

De gemeente ondersteunde de lenteschoonmakers die op pad gingen met gratis opruimmateriaal zoals zwerfvuilzakken, handschoenen, grijpstokken en fluohesjes. Op zaterdag 1 april om 11.30 uur sloot het gemeentebestuur de Lenteschoonmaak af. In 2023 ruimden de deelnemende inwoners, de vaste Mooimakers en de eigen diensten maar liefst 24 m³ zwerfvuil op. De groen- en wegendienst sorteerde het afval en telde maar liefst 2710 blikjes frisdrank, 2750 blikjes alcoholhoudende dranken en 8 bakken glas. De deelnemers vormden zaterdag een mensenketting met de leuze “MAAK VAN PITTEM GEEN STORT, DOE AFVAL WEG VOOR HET ERGER WORDT”. Schepen Stijn besluit: “We blijven ijveren voor een nette gemeente want een propere buurt dwingt respect af. Dit jaar vestigden we de aandacht op de gevolgen van blikjes en ander materiaal voor onze landbouwers. Bij het reinigen van de baangrachten, vist de wegendienst het zwerfvuil manueel uit de grachten en bermen zodat het vee geen stukken fijngemalen blik binnenkrijgen na het maaien. Hiervan worden de dieren ziek en kunnen ze zelfs sterven” zegt schepen Stijn. Het gemeentebestuur bedankte alle deelnemers met een kruidenplant (tijm, bieslook en rozemarijn), die, als ze in bloei komen, ook nectar leveren aan onze bijen.

 

Maak van Pittem geen stort, doe afval weg voor het erger wordt!

Zwerfvuil en sluikstort

Zwerfvuil is en blijft ondanks alle inspanningen nog steeds een probleem. Rondslingerende mondmaskers, sigarettenpeuken en blikjes veroorzaken ergernis. “We krijgen af en toe meldingen van bezorgde burgers over mondmaskers, blikjes en peuken langs onze straten. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de openbare netheid op ons grondgebied. Om bewustwording en een gedragsverandering bij onze inwoners teweeg te brengen, nemen we elk jaar deel aan de Lenteschoonmaak van Mooimakers,” zegt Stijn Vandenhende, schepen van milieu, klimaat en duurzaamheid. Inwoners kunnen zwerfvuil en sluikstort melden via de gemeentelijke website onder Gemeente Pittem – Markt 1 – 8740 Pittem – 051 46 03 50 – www.pittem.be de knop “ik wil iets melden” of via de meldingskaart in het gemeentelijke infoblad. In 2021 werden 12 GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstorten, in 2022 waren dit er 11. De meeste vaststellingen gebeuren aan de glasbollen.

MooiMakers

Het gemeentebestuur van Pittem kan rekenen op een 40-tal vaste Mooimakers die zich het volledige jaar engageren om een eigen stukje in de gemeente proper te houden. Wie ook wil bijdragen tot een nette gemeente kan via www.mooimakers.be een stukje van Pittem en Egem claimen om regelmatig afvalvrij te maken. Wie niet digitaalvaardig is, kan beroep doen op de milieuambtenaar om dit in orde te brengen. Mooimakers kunnen bij de milieudienst ook zwerfvuilzakken afhalen. Volle zakken zwerfvuil halen de diensten van de gemeente zo snel mogelijk (vaak al dezelfde dag) op. Elk jaar krijgt de milieudient zo’n twintigtal oproepen om één of meerdere zakken zwerfvuil die een Pittemse of Egemse Mooimaker verzamelde, af te halen.

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2023 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency