Gemeente Pittem organiseert korte ketenmarkt met lentedrink op zondag 15 mei 2022 | Pittem

Gemeente Pittem organiseert korte ketenmarkt met lentedrink op zondag 15 mei 2022

Het gemeentebestuur van Pittem zag begin dit jaar de traditionele nieuwjaarsdrink op 1 januari voor de tweede keer op rij in het water vallen door de toen geldende coronamaatregelen. Als vervanging organiseert de gemeente een lentedrink op zondag 15 mei. Die dag wordt meteen ook het startschot gegeven van de Week van de Korte Keten met een Korte Ketenmarkt op de site van het Ontmoetingsruimte Eikeldreef. Inwoners van Pittem en Egem kunnen er een voorraad lokale producten aanschaffen én genieten van een gratis drankje aangeboden door het gemeentebestuur. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom op het plein van Ontmoetingsruimte Eikeldreef voor de korte ketenmarkt; de lentedrink start een uurtje later en duurt tot 13.00 uur.

Derde editie van de Korte ketenmarkt met streekproducten

De korte keten leeft sinds 2019 in gemeente Pittem. Bij die manier van verkopen is er een rechtstreekse band tussen de producent en de consument. “In een landbouwgemeente als Pittem is er een uitgebreid streekeigen aanbod per seizoen en kunnen we de voedselketen ingrijpend verkorten. Door rechtstreeks aan te kopen bij onze hoevewinkels of aan de verschillende automaten in de buurt van boerderijen, haal je verse producten in huis én steun je de lokale economie,” zegt Chris Marreel, schepen van land- en tuinbouw. “De korte keten is bovendien ook goed voor het milieu. Door enkele schakels uit de ketting van producent tot consument te halen, is er veel minder transport en verpakkingsmateriaal nodig,” voegt Stijn Vandenhende, schepen van milieu en lokale economie hier nog aan toe. Reden te meer om de korte ketenmarkt voor een derde keer te organiseren. Tien handelaars tekenden al present met een aanbod van aardbeien tot zelfs artisanale bieren.

Duurzame organisatie

De korte ketenmarkt en lentedrink wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd: “We gebruiken herbruikbare bekers en roepen onze inwoners op om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen en zelf een draagtas voor boodschappen mee te brengen,” zegt schepen Stijn. Er zijn twee fietsparkings voorzien: aan de Eikeldreef zelf (ingang naar de markt en drink via Schoolstraatje) en aan de zijkant van het gemeentehuis (ingang naar de markt en drink via Doelstraat). De Doelstraat wordt op zondag 15 mei afgesloten voor autoverkeer.

Korte keten fietslus

In 2020 kon de succesvolle korte ketenmarkt door de coronacrisis niet doorgaan. In het kader van ‘West-Vlaanderen Zomert’ werd daarom op initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met tien handelaars een korte keten fietslus uitgestippeld. “De route van 30 km brengt je langs alle korte ketenhandelaars in Pittem en Egem en vergroot het persoonlijk contact met de lokale producenten. We zien dat de mensen de producten die recht van het veld komen naar waarde schatten en dat ze een eerlijk product tegen een eerlijke prijs belangrijk vinden,” zegt schepen Chris Marreel. 

Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen de uitgestippelde route nog steeds volgen. Het aanbod is divers: van vers hoevevlees, zuivel, aardbeien tot aardappelen. Het gemeentebestuur liet publiciteitsborden maken om de zichtbaarheid van de korte keten in Pittem en Egem te vergroten. “De informatieve borden hangen uit bij de handelaars en trekken de aandacht van passanten. We willen op die manier iedereen aanmoedigen om producten rechtstreeks bij onze lokale aanbieders aan te kopen en zo de voedselketen te verkorten. De boodschap is duidelijk: de Pittemse korte keten is dichterbij dan je denkt,” besluit schepen Chris.  Je vindt de fietsroute op de gemeentelijke website of je kan de QR-code inscannen die op de korte keten publiciteitsborden staat.

Vragen of meer informatie nodig?

jeugddienst@pittem.be
051/46 03 62

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency