Brandweerterrein Pittem niet verdacht op aanwezigheid PFAS-houdende producten | Pittem

Brandweerterrein Pittem niet verdacht op aanwezigheid PFAS-houdende producten

Naar aanleiding van de bodemverontreiniging rondom de site van 3M in Zwijndrecht, wordt overal in Vlaanderen onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en/of de aanwezigheid van PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) en PFAS (perfluoralkylstoffen, de ruimere groep van producten waartoe PFOS behoort).

Op vraag van de Vlaamse Overheid, onderzocht het gemeentebestuur van Pittem of er aanwijzingen waren dat er op de terreinen van de brandweer fluorhoudend blusschuim structureel gebruikt of opgeslagen werd. Door erkend bodemsaneringsdeskundige Sertius werd op 23 september 2021 een terreinbezoek uitgevoerd op beide sites: Markt (de oude brandweerkazerne, waar nu het gemeentehuis gelegen is) en de huidige locatie van de brandweerkazerne in de Fonteinestraat.  

Geen verontreiniging op brandweerterrein in Pittem

Deze externe deskundige stelde vast dat er geen aanwijzingen zijn op aanwezigheid of vroeger gebruik van deze producten en dat voor beide terreinen geen verder onderzoek nodig is. Op 17 januari 2022 werd door het  Agentschap Zorg en Gezondheid en OVAM aan de gemeente gemeld dat er voor deze sites geen verder onderzoek nodig is.

Volgende stap

Het gemeentebestuur volgt ook de actualiteit en de mededelingen van de Vlaamse overheid op inzake dit dossier en bezorgde vorige zomer meteen alle beschikbare informatie over de potentiële risicolocaties zoals brandweeroefenterreinen, sites van grote industriële branden, industriële sites waar deze producten mogelijk gebruikt of opgeslagen werden aan OVAM. Deze gegevens komen uit de oude en bestaande milieuvergunningen en uit informatie aangereikt door de brandweer.

OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid screenen en beoordelen deze informatie nu. Door het hele grote aantal potentiële risicosites in Vlaanderen is er nog geen definitieve lijst van sites die mogelijk verontreinigd zijn. Uiteraard informeren we op regelmatige basis bij de Vlaamse instanties naar een update van de lopende onderzoekstrajecten.

Meer informatie over de PFAS-vervuiling lees je op de website van de Vlaamse Overheid

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency