Bijna naar school? | Pittem

Bijna naar school?

Wanneer een kind twee jaar wordt, betekent dat ook dat de eerste schooldag nadert. Het Intergemeentelijk Huis van het Kind (Pittem, Meulebeke, Ruiselede en Wingene) wil die stap voor de ouders en kleuters zo klein mogelijk maken. Huis van het Kind Pittem ontwikkelde daarom samen met het gemeentebestuur een infobrochure. “Op die manier willen we de Pittemse en Egemse ouders die voor deze grote dag staan voldoende informeren zodat ze met een gerust hart hun kinderen naar school kunnen sturen”, zegt Annick Debonné, schepen van Welzijn. Huis van het Kind Pittem verstuurt de infobrochure samen met een verjaardagskaart naar de 66 kleuters in de gemeente die binnenkort twee jaar worden. De eerste kaartjes gingen begin maart op de post.

Eerste stap richting school samen met de brugfiguur en Huis van het Kind Pittem

Om de ouders te ondersteunen bij de overgang van thuis of de kinderopvang naar het onderwijs, informeert het Huis van het Kind Pittem de ouders over de scholen in de gemeente (Pit in Pittem en De Akker in Egem). De infobrochure bevat meer informatie over de instapdata en tips over een zachte overgang naar de klas. Het is bovendien de eerste kennismaking met de brugfiguur in de gemeente en de werking van het Huis van het Kind. “Brugfiguur Lisa Karimjee werkt samen met beide scholen in Pittem en Egem. Ouders kunnen bij haar terecht met vragen over kinderopvang, vrije tijdsbesteding en opvoeden. Lisa zet samen met de ouders de eerste stap richting de school, maar ook met allerlei administratieve vragen – schoolgebonden of niet – kan je als ouder bij de brugfiguur terecht,” vertelt schepen Annick. “Huis van het Kind Pittem is een samenwerkingsverband van lokale organisaties dat (toekomstige) ouders ondersteunt bij de zorg en opvoeding voor kinderen. Samen met de gemeente Meulebeke, Ruiselede en Wingene werken we rond preventieve gezondheidszorg en opvoedingsondersteuning. Hierrond organiseren we samen ontmoetingen en activiteiten”, legt Lisa uit.

KIBA-fiche mee in de boekentas

Vorig jaar lanceerde het intergemeentelijk Huis van het Kind de KIBA-fiche, een samentrekking van Kinderopvang en Basisonderwijs. De KIBA-fiche is een vragenlijst omtrent de zelfredzaamheid, het welbevinden, de gezondheid, de betrokkenheid en de taalontwikkeling van kinderen. “De bedoeling is dat de ouders de fiche invullen samen met het kinderopvanginitiatief één maand voor de schoolstart. Op die manier beschikt de school over een goeie basis alvorens een kind van start gaat. Leerkrachten kunnen op die manier beter inspelen op de noden, bezorgdheden en talenten van kinderen,” zegt schepen Annick. Huis van het Kind Pittem verspreidt de KIBA-fiche via de kinderopvanginitiatieven. “We streven ernaar dat de kinderen starten met een ingevulde KIBA-fiche in de boekentas”, besluit Lisa. Ouders met vragen kunnen terecht bij de brugfiguur op brugfiguur@pittem.be of telefoonnummer 0475 86 03 12.

Vragen of meer informatie nodig?

huisvanhetkind@pittem.be
0475/86 03 12

U kunt ons ook bezoeken op Koolskampstraat 46, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
08:30 - 12:00
13:30 - 17:00
Din
08:30 - 12:00
13:30 - 19:00
Woe
08:30 - 12:00
13:30 - 17:00
Don
08:30 - 12:00
13:30 - 17:00
Vrij
08:30 - 12:00

Copyright 2023 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency