Vlaamse en federale maatregelen | Pittem

Vlaamse en federale maatregelen

CORONA UPDATE 23 april 2021

Einde paaspauze:

Het Overlegcomité van 23 april 2021 herbevestigt het einde van de paaspauze op 26 april. Dat wil zeggen dat we vanaf die datum opnieuw in groepen van tien buiten mogen samenkomen.

Ook winkeliers mogen vanaf maandag opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, je mag één ander lid van het huishouden meenemen.

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheisspecialisten - heropenen onder verstrengde protocollen.

Terrassen

De voorwaarden voor de heropening op 8 mei zijn als volgt:

 • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden)
 • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen (gebruik van plexiglazen om de tafelgezelschappen dichter bij elkaar te kunnen plaatsen, wordt niet toegelaten)
 • Enkel zitplaatsen aan tafel
 • Elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten
 • Dranken en maaltijden worden verplicht buiten geconsumeerd
 • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten (aan tafel mag het mondmasker af)
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan
 • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen
 • De openingsuren zijn beperkt van 08u00 tot 22u00
 • Minstens één volledige zijde van het terras is altijd geopend om voldoende ventilatie te verzekeren
 • Het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden

Evenementen

Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen.

Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Binnen worden voorlopig enkel testevenementen georganiseerd. 

In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% met een plafond van eveneens 200 personen. Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.

Jeugd - en clubactiviteiten

Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei activiteiten in georganiseerd verband (bijvoorbeeld sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.

Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk. Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni.

Belang van vaccinatie

De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. 

Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan.

CORONA UPDATE 14 april 2021

Het einde van de paaspauze is in zicht. Op 14 april kwam het Overlegcomité opnieuw samen om de coronasituatie te bespreken. De druk op de zorg blijft relatief hoog, vooral op de afdelingen intensieve zorg. Het Comité stelt echter ook vast dat de cijfers van het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen en ziekenhuisopnames licht dalen. Op basis hiervan beslist het Overlegcomité om voorzichtig te versoepelen in drie fases:

19 april

 • Heropening scholen: na het einde van de paasvakantie worden de lessen hervat. De leerlingen in het kleuter- en lager onderwijs kunnen voltijds naar de les. Voor de tweede en derde graad van het middelbaar geldt gedeeltelijk afstandsonderwijs. De studenten in het hoger onderwijs kunnen één dag per week naar de campus. 
 • Het verbod op niet-essentiële reizen vervalt maar reizen blijft afgeraden.

26 april

 • Het is opnieuw toegestaan om met tien mensen buiten af te spreken.
 • Winkeliers kunnen hun klanten ontvangen zonder afspraak. Je hoeft niet langer alleen te winkelen, klanten mogen één lid uit hun bubbel meenemen. 
 • Niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen heropenen onder verstrengde voorwaarden.

8 mei

Deze fase gaat enkel in als zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd zijn. 

 • Terrassen van cafés en restaurants mogen open.
 • Pretparken mogen open.
 • Culturele activiteiten en erediensten in de buitenlucht met maximum vijftig personen.
 • De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod. Tussen middernacht en vijf uur 's morgens mag je met maximaal drie personen buiten zijn.
 • Je mag twee nauwe contacten thuis ontvangen, op voorwaarde dat ook deze personen tot dezelfde bubbel behoren. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend.

Het volgende Overlegcomité staat gepland op 23 april.

Lees meer info op de website van het crisiscentrum

Heb je vragen in verband met de huidige maatregelen omtrent Corona die door het overlegcomité werden vastgelegd, klik dan op de link hieronder. Daar vind je een FAQ (Frequently Asked Questions) waar je heel waarschijnlijk wel je antwoord zal vinden.

Copyright 2021 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency