Vlaamse en federale maatregelen | Pittem

Vlaamse en federale maatregelen

CORONA UPDATE 19 juli 2021

Het Overlegcomité van 19 juli 2021 verwelkomt de vooruitgang op het vlak van de vaccinaties, maar blijft waakzaam. Dankzij de goed lopende vaccinatiecampagne leidt een besmetting steeds minder tot een ziekenhuisopname. Toch moet de viruscirculatie worden tegengegaan om het risico op nieuwe varianten te beperken. Het Overlegcomité houdt het bestaande Zomerplan aan, maar brengt enkel wijzigingen aan omdat de besmettelijkere delta-variant nu ook in ons land dominant is.

1. Het belang van het mondmasker, veilige afstand en ventilatie

Het Overlegcomité bevestigt het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van veilige afstand en het voldoende ventileren van binnenruimtes. 

2. Reizen

 • De geldende reisregels blijven van kracht. 
 • Er komt een verstrengde procedure voor landen uit de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht welke kleurencode voor het land geldt. 
 • Bij terugkeer uit een dergelijke Europese hoogrisicozone dienen personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, naast een PCR-test op dag één (met quarantaine tot resultaat) ook een PCR-test op dag zeven af te leggen. De test op dag één vervalt indien de persoon in kwestie reeds PCR-getest werd tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied. 
 • Een positieve PCR-test heeft een isolatieplicht van tien dagen tot gevolg, die niet onderbroken kan worden.
 • De controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.
 • Het Overlegcomité beveelt organisatoren van jeugdkampen aan om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleiders en deelnemende jongeren, om op die manier te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken.

3. Evenementen

Het Covid Safe Ticket kan worden ingezet voor evenementen met 1.500 personen of meer en is beschikbaar voor mensen die volledig beschermd zijn via vaccinatie (volledige vaccinatie plus twee weken), over een herstelcertificaat of een recente, negatieve test beschikken.

Het Covid Safe Ticket zal vanaf 13 augustus 2021 enkel gelden voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking.

Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vallen regels rond mondmasker, afstand en CIRM/CERM-beperkingen weg. Wel moet er een plan inzake crowd-management bestaan, dienen sanitaire voorzorgsmaatregelen gevolgd te worden en adequate ventilatie (met CO2-meter binnen) voorzien zijn.

Meer info: Overlegcomité scherpt reiscontroles aan | Crisiscentrum

CORONA UPDATE 1 juli 2021

De regels voor testen en quarantaine na terugkeer uit het buitenland wijzigen op 1 juli 2021. 

 

Hoe kan je veilig op reis vertrekken?

Meer informatie vind je op de site van de Federale Overheid.

Veilig terugkeren naar België

Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheid.

 

Twee gratis PCR-testen

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, heeft sinds 28 juni recht op twee gratis PCR-testen. De gratis tests kunnen aangevraagd en verkregen worden van 1 juli tot 30 september.  

Waarom?

Iedereen die niet volledig gevaccineerd is of het voorbije halfjaar met corona besmet was, kan dankzij een test die niet ouder dan 72 uur is, een digitaal COVID-certificaat ontvangen. Met dit certificaat reis je makkelijk binnen de Europese Unie en toon je aan dat je coronavrij bent. Om zeker te zijn dat je geen uitzonderingen over het hoofd ziet, ga je best altijd na wat de reisvoorwaarden zijn voor je bestemmingsland én de landen die je doorkruist. Raadpleeg de actuele reisadviezen op reopen.europa.eu of diplomatie.belgium.be

Wie?

Heb je nog niet de kans gekregen om je volledig te laten vaccineren? Iedereen die niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis tests. Ben je wel al gevaccineerd, maar zijn er nog geen twee weken verstreken sinds je tweede prik? Ook dan heb je recht op de gratis tests. Wie het vaccin weigerde, krijgt geen gratis testen.

Hoe?

Vraag je test aan via het overheidsportaal www.mijngezondheid.be. Inloggen kan met je identiteitskaart of de itsme-app. Je ontvangt een activatiecode, waarna je meteen een gratis afspraak kan maken in een testcentrum naar keuze. Let op: de code is maar tien dagen geldig.

Waar?

Je kan terecht in alle triage- en testafnamecentra, privélabo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s.

Wanneer?

Hou bij het maken van je afspraak rekening met het tijdstip waarop je aankomt op je vakantiebestemming. Een PCR-test is geldig tot maximaal 72 uur na afname. Let op, het labo heeft ook tijd nodig om de test te verwerken. Je kan jouw certificaat raadplegen op www.mijngezondheid.be of via de app CovidSafeBe.

CORONA UPDATE 21 juni 2021

Het Overlegcomité van vrijdag 21 juni 2021 besliste om op 27 juni 2021 de volgende stap van het Zomerplan te activeren. 

Sociale contacten

Je mag tot 8 personen binnenshuis ontvangen, exclusief leden van het eigen gezin en kinderen tot en met 12 jaar. Dit geldt ook voor gezinsvakanties in een toeristisch logies. Toeristische logies die meer dan 15 personen kunnen herbergen kennen geen beperkingen, mits geldende protocollen gerespecteerd worden.

Winkelen

Geen beperking meer op het aantal mensen met wie je kan winkelen. Het dragen van een mondmasker in de winkel blijft wel verplicht.

Horeca

 • Je mag met acht personen aan tafel zitten, kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld. Een huishouden (groter dan acht personen) mag een tafel delen. 
 • Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat van 23.30 tot 1.00 uur 's nachts. 
 • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.

Erediensten

 • Tot 200 personen binnen en 400 personen buiten.
 • Bij gebruik van CERM of CIRM, gelden bepalingen evenementensector.

Markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten

 • Vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang.
 • Mondmaskerplicht in juli en augustus.

Kermissen

 • Vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang.
 • Mondmaskerplicht in juli en augustus.
 • Met desinfecteren handen voor de attractie en social distancing tussen bezoekers of toegelaten groepen.
 • Geldende regels worden geafficheerd in de stand of de attractie.

Samenscholingsverbod

Het nachtelijk samenscholingsverbod vervalt.

 

Heb je vragen in verband met de huidige maatregelen omtrent Corona die door het overlegcomité werden vastgelegd, klik dan op de link hieronder. Daar vind je een FAQ (Frequently Asked Questions) waar je heel waarschijnlijk wel je antwoord zal vinden.

Copyright 2021 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency