Vaccinatie en Vaccinatiecentrum Tielt | Pittem

Vaccinatie en Vaccinatiecentrum Tielt

Heb je nog een vraag over je vaccinatie, je uitnodiging, bevestigen of verplaatsen vaccinatie, de dag of het verloop van je vaccinatie, mobiliteit...?

Neem dan zeker een kijkje op 'antwoord op veelgestelde vragen' of op de website www.vaccinatiecentrumtielt.be

Check ook even de website Laat je vaccineren.  Meer info hoe je een vaccinatiemoment kan verplaatsen of annuleren.

Bekijk alvast het filmpje hoe je vaccinatietraject zal verlopen.

 

Website www.vaccinatiecentrumtielt.be online!

De website www.vaccinatiecentrumtielt.be staat online, een overkoepelende website voor Tielt en partnergemeenten.

Je vindt er alle mogelijke info omtrent : de vaccinatiecampagne. Van oproepingsbrief over mobiliteit en bereikbaarheid Europahal tot veelgestelde vragen.

Een instructievideo geeft een voorsmaakje van hoe jouw vaccinatiesessie in de Europahal zal verlopen.

In de praktijk telt het vaccinatietraject een viertal stappen, die je kan volgen via https://www.youtube.com/watch?v=VfXMcDWvFBk. Neem beslist een kijkje.

Hieronder vind je ook een overzichtplannetje van het vaccinatiecentrum (Europahal) Tielt.

Vaccinatiecentrum Tielt start met de eerste prikken op 19 februari.

Intussen kan je aan de buitenzijde duidelijk zien dat de Europahal voor de komende maanden is omgevormd tot Vaccinatiecentrum Tielt.

Vorige week is de interne inrichting en aankleding al afgerond.

Dat maakt dat het vaccinatieteam in de startblokken staat en snel kan schakelen van zodra de vaccins ruim beschikbaar zijn.

Op vrijdag 19 februari worden in Tielt alvast de eerste 150 prikken gegeven, in een eerste fase aan de zorgmedewerkers (huisartsen, thuisverplegers, ...).

Vaccinatiecentrum Tielt kan terugblikken op een geslaagde dry run

De logistieke inrichting van de Tieltse Europahal als vaccinatiecentrum voor de inwoners 18+ van Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene is intussen nagenoeg afgerond. Elke inwoner kan er zich in de loop van de komende maanden gratis laten vaccineren: veilig, snel en dichtbij. 

Om de inrichting en doorloop grondig uit te testen, werd op vrijdagnamiddag 12 februari een zogenaamde ‘dry run’ georganiseerd, waarbij een vaccinatiesessie tot in de details is gesimuleerd. Daarbij werd niets aan het toeval overgelaten.   

Opzet

Om een zo realistisch mogelijk scenario te benaderen, werden 40 vrijwilligers aangesproken om samen met een ‘dagploeg’ van het vaccinatiecentrum (medisch, administratief & logistiek personeel) de testsituatie mee gestalte te geven. Twee van de vier in Tielt voorziene vaccinatielijnen zijn daarvoor ingezet.  

De vrijwilligers doorliepen de volledige procedure, gaande van de persoonlijke uitnodiging die zij thuis kregen om zich op een bepaald uur aan te bieden bij de Europahal tot en met het kwartiertje wachten na de eigenlijke prik.  

Diverse profielen van te vaccineren mensen maakten deel uit van de testgroep (slechthorenden, anderstaligen …) en tal van specifieke te verwachten maar ook onverwachte situaties (administratieve of technische manco’s, gevaccineerden die zich onwel voelden en in de ehbo-post dienden ondergebracht…) werden zorgvuldig gesimuleerd. Ook de gebruikte software en achterliggende administratieve processen ondergingen een uitgebreide praktijktoets.    

De toegankelijkheid van het centrum, de duidelijkheid van de aangebrachte signalisatie en de vlotte doorstroming doorheen het vaccinatietraject werden uitgebreid tegen het licht gehouden.  

Op die manier kon met zekerheid worden bepaald dat alles tot in de puntjes is voorbereid voor het moment waarop de vaccinactiecampagne ook echt begint te lopen.                   

Voornaamste conclusies

Zowel een uitgebreide nabespreking als de bevraging van de ‘gevaccineerde’ vrijwilligers wezen uit dat - op een aantal te verwachten en doorgaans eerder makkelijk bij te sturen euvels na - de volledige doorloop nagenoeg vlekkeloos is verlopen. De aandachtspunten zijn netjes opgelijst en worden in de komende week weggewerkt. Vaccinatiecentrum Tielt staat dan ook in de startblokken om de inwoners van alle betrokken partnergemeenten op een veilige en efficiënte manier te ontvangen.  

Volgende stappen vaccinatieproces

In de eerstvolgende weken vinden in principe een aantal reële vaccinatiesessies plaats. De precieze inplanning daarvan hangt af van het beschikbare aantal vaccins. In een eerste fase komen mensen uit de zorgsector aan de beurt. In de komende 3 weken zou Vaccinatiecentrum Tielt 500 AstraZeneca vaccins krijgen aangeleverd. 

De eerste 100 zou Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgen vanaf donderdag 18 februari; de dag daarna - vrijdag 19 februari - zouden die in ons vaccinatiecentrum worden toegediend. Voor de twee daaropvolgende weken (week van 22 februari en week van 1 maart) zijn telkens nog eens 200 vaccins aangekondigd.  

Als de zorgsector is afgewerkt, kan ook het ruimere publiek beginnen uitkijken naar het moment waarop zij worden uitgenodigd via brief, sms of mail. Pro memorie: 65-plussers en risicopatiënten komen dan eerst aan de beurt, gevolgd door mensen met een essentieel beroep. Daarna volgen dan de overige leeftijdsgroepen van de volwassen bevolking. 

Wanneer precies hangt af van het type vaccin dat beschikbaar wordt gesteld en ook het uiteindelijke volume is sterk bepalend. Als het zover is, krijgt iedereen een persoonlijke uitnodiging om zich te laten vaccineren op een welbepaalde dag en tijdstip.  

Webstek en callcenter

Momenteel wordt gewerkt aan een koepelwebsite waarop alle mogelijke informatie omtrent de vaccinatiecampagne en het eigenlijke vaccinatiecentrum wordt gecentraliseerd. Die zou begin maart live moeten gaan. Intussen is ook het aan het vaccinatiecentrum gelinkte callcenter in volle opbouw. Meer nieuws daaromtrent volgt.  

Meer info

Communicatie & Dienstverlening Lokaal Bestuur Tielt communicatie@tielt.be of T 051 42 81 70/72 

Het vaccinatiecentrum Europahal Tielt is er klaar voor!

De logistieke inrichting van ons vaccinatiecentrum Europahal Tielt is afgewerkt.
Elke volwassen inwoner van partnergemeenten Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene kan er zich in de loop van de komende maanden laten vaccineren tegen het coronavirus.
Er zijn vier vaccinatielijnen voorzien, elk met een eigen cijfer, kleurcode en looplijnen.
Veiligheid en duidelijkheid staan voorop!
 
Neem alvast een kijkje binnen in het vaccinatiecentrum Europahal Tielt.

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus is gestart.

Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor elke burger. Door je te laten vaccineren kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én kan je levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten vaccineren. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar!

Niet iedereen kan op het hetzelfde moment worden gevaccineerd.  Dit gebeurt in verschillende fases, afhankelijk van het aantal beschikbare dosissen. Voor het ogenblik worden de bewoners en personeeel in woonzorgcentra gevaccineerd. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. 

Alle vragen en antwoorden over vaccinatie vind je op:

https://www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie

https://www.laatjevaccineren.be/covid-19

https://www.laatjevaccineren.be/covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavaccinatie

 

VACCINATIECENTRA

In Vlaanderen komen er 120 vaccinatiecentra om de bevolking te vaccineren. De uitbouw van die centra gebeurt in samenwerking tussen de eerstelijnzones en de lokale besturen. Samen werd afgesproken om 3 vaccinatiecentra uit te bouwen in de regio Midwest.

Er werd gekozen voor een vaccinatiecentrum in eerste instantie in elk van de steden: Izegem (zaal ISO) en Tielt (Europahal) (ELZ RITS) en Roeselare (Expohallen) (ELZ MiddenWVL). 

Lees meer over de uitbouw van 3 vaccinatiecentra van Midwest i.s.m.de eerstelijnzones.

Iedereen krijgt een uitnodiging als het tijd is om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat dan ook waar je je kan laten vaccineren. 

 

Oproep naar vrijwilligers en medewerkers voor vaccinatiecentra!

Eerstelijnszone Regio Izegem Tielt Samen zoekt vrijwilligers voor de 2 vaccinatiecentra van onze Eerstelijnzone.

Vrijdag 15 januari 2021 werd beslist om 2 vaccinatiecentra op te starten in Eerstelijnszone Regio Izegem Tielt Samen.  

> Vaccinatiecentrum Izegem: zaal ISO, Sint-Jorisstraat 62, 8870 Izegem

> Vaccinatiecentrum Tielt: Europahal, Generaal Maczekplein 5, 8700 Tielt  

Voor de goede werking van de vaccinatiecentra hebben ze veel helpende handen nodig!

* Ben je (gepensioneerde) arts, apotheker of verpleegkundige, ben je zelfstandige, bediende of arbeider…

* Ben je sterk in administratieve taken of heb je zin om de mensen een warm onthaal te bieden…

* Ben je nog aan het werk of ben je (tijdelijk) werkloos, en kan je je een paar uren per week inzetten.

We hebben een divers gamma van taken waarvoor we extra handen zoeken:

* Taken voor medisch geschoolde medewerkers: artsen, apothekers, verpleegkundigen, …

* Administratieve en logistieke taken, … - Stewards en opzichters - Onthaalmedewerkers en andere  

Zin om mee te helpen?

Registreer je als vrijwilliger of extra werkkracht op helpdehelpers.be - www.helpdehelpers.be

=> Klik op ‘Registreer hier ALS VRIJWILLIGER’ en vul jouw gegevens in (dit geldt ook voor medewerkers)

=> Je kan aanduiden in welk vaccinatiecentrum je graag wil meewerken (Izegem of Tielt)

=> je kan aanduiden voor welke taken je je wil inzetten

 Problemen bij het aanmelden? Dan kan je je contactgevens ook doorgeven via onthaal@pittem.be.

Copyright 2021 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency