Vaccinatie en Vaccinatiecentrum Tielt | Pittem

Vaccinatie en Vaccinatiecentrum Tielt

De Vlaamse Regering blijft actie ondernemen tegen het aantal besmettingen met COVID-19. De belangrijkste aanvalslinie tegen het virus is en blijft de vaccinatiecampagne.

Vaccinatieschema

De Vlaamse overheid stelde een snel op- en afschaalbaar vaccinatieschema op dat loopt van 1 mei tot 31 december. Elk vaccinatiecentrum moet sowieso doorlopend en blijvend een vaccin kunnen aanbieden aan zogenoemde nieuwe instromers. Dat is dan ook meteen de eerste van de drie mogelijke fasen, die inging op 1 mei 2022.

Drie fasen

  • Fase 0: de waakfase: voor nieuwe 5- en 12-jarigen, nieuwe Vlamingen, verwachte instroom vanuit Oekraïne, twijfelaars die zich alsnog willen laten vaccineren… In deze fase kunnen ook bijzonder kwetsbare groepen worden gevaccineerd.   
  • Fase 1: de opschalingsfase: treedt in werking mocht er een vierde prik nodig zijn voor bijvoorbeeld 85-plussers,  personen met een immuunstoornis of mensen die in aanmerking komen voor een booster.  
  • Fase 2: de massavaccinatiefase: het zit er nu eenmaal nog altijd in dat tijdens de najaarsmaanden opnieuw een massavaccinatie nodig zal zijn, in de aanloop naar een mogelijk nieuw infectieseizoen met potentieel nieuwe varianten van het virus.  

Fase 2 vanaf 12 september 2022 met herfstbooster

De Interministriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid besliste om een extra boostercampagne te organiseren in het najaar. De Vlaamse Regering keurde daarom een opschaling van het vaccinatieprogramma naar fase twee vanaf 12 september 2022 goed. Hierdoor stijgt de totale Vlaamse maximale vaccinatiecapaciteit van 25.000 prikken per week in de waakfase naar 800.000 prikken per week in fase twee. Eind oktober wordt er geëvalueerd of we nog langer in fase twee blijven of kan overgegaan worden naar fase één, met een capaciteit van 400.000 prikken per week.

Voor deze extra boostercampagne krijgen mensen met een hoger risico en onderliggende aandoeningen een sterke aanbeveling om zich te laten vaccineren. Het gaat dan om 65-80-jarigen en ouder, immuungecompromiteerden, de bewoners van de woonzorgcentra en iedereen werkzaam in de zorgsector. In Vlaanderen wordt daarnaast ook een uitnodiging gestuurd aan iedereen tussen 18 en 65 jaar. 

Meer informatie over de herfstbooster vind je op de website van de Vlaamse Overheid. 

Vaccinatiecentrum Tielt Noord vaccineert vanaf 14 september 2022

De vaccinatie in Tielt Noord start dus midden september. Daarvoor wordt in principe het aangepaste Pfizervaccin ingezet, dat ook werkzaam is tegen de recente Omicron BA1-variant. 
 
De eerste uitnodigingen zijn gelanceerd op 1 september, meteen na goedkeuring van het vaccin door het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Ook nu weer wordt uitgenodigd volgens leeftijd (de oudste leeftijdsgroepen eerst).

Net als bij vorige campagnes krijg je je uitnodiging per post op je thuisadres, in je e-box of burgerprofiel en via e-mail indien gekend. Krijg je een uitnodiging? Bevestig, verplaats of annuleer dan je afspraak.

Je kan je ook nu weer inschrijven op de QVAX-reservelijst. Zo maak je kans om snel te worden opgeroepen bijvoorbeeld als iemand niet opdaagt in het vaccinatiecentrum.

Meer info

Meer informatie over het vaccinatiecentrum (situering, parking, openbaar vervoer, vaccinatieverloop,...) vind je op de website van het vaccinatiecentrum Tielt Noord

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency