Covid Safe Ticket | Pittem

Covid Safe Ticket

Sinds juni 2021 werd het COVID-certificaat ingevoerd om te kunnen reizen binnen de Europese Unie. Vanaf augustus werd het onder de naam ‘Covid Safe Ticket’ (CST) ook ingezet als toegangsvoorwaarde voor massa-evenementen en discotheken in België. Sinds 1 november heb je het Covid Safe Ticket ook nodig voor een bezoekje aan de horeca, fitnesscentra en optioneel in een aantal voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen. Maar wat is nu eigenlijk een Covid Safe Ticket, hoe geraak je eraan en hoe controleer of scan je het Covid Safe Ticket in jouw organisatie?

Waar heb ik het Covid Safe Ticket nodig in Vlaanderen?

  • Horeca
  • Fitnesscentra
  • Discotheken
  • Pretparken
  • Bioscopen
  • Publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten, Als organisator kan je zelf beslissen om het Covid Safe Ticket verplicht te maken, ongeacht het aantal aanwezigen. Je bent wel verplicht om dit te melden op de uitnodiging. 
  • Mogelijk in bepaalde ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatiecentra, voorzieningen voor personen, maar het is niet algemeen verplicht

In Brussel en Wallonië zijn de regels ietwat anders. Daar is het CST ook verplicht in zorginstellingen, op beurzen, congressen, de cultuursector en feestzalen vanaf 50 personen. Je legt er een CST voor op evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten.

 

Vanaf welke leeftijd?

  • Vanaf 12 jaar en 2 maanden voor evenementen en optioneel in zorginstellingen.
  • Vanaf 16 jaar in horeca, fitnesscentra, nachtclubs, discotheken, bioscopen en pretparken.

Hoe kan je je Covid Safe Ticket bemachtigen?

Smartphone

De makkelijkste manier om jouw Covid Safe Ticket te ontvangen, is via de smartphone. Daarvoor moet je de gratis CovidSafeBE-app downloaden en installeren. Na installatie moet je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme of eHealth) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Hoe je de app installeert en gebruikt, zie je in het filmpje hieronder:

 

 

Computer met internetverbinding

Geen smartphone? Meld je dan aan op overheidswebsites zoals Mijn Burgerprofiel (via onze homepagina), Mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kan je het Covid Safe Ticket digitaal opvragen. Je hebt hiervoor wel je identiteitskaart met pincode en kaartlezer of een digitale sleutel (zoals itsme®) voor nodig. Je ontvangt meteen je Covid Safe Ticket als PDF-bestand dat je kan afdrukken.

Telefonisch

Ben je niet computervaardig? Dan kan je het Covid Safe Ticket telefonisch aanvragen en wordt het via de post verstuurd. Hou er rekening mee dat dit een aantal dagen kan duren en dus niet mogelijk is voor een Covid Safe Ticket op basis van een negatieve test.

Een Covid Safe Ticket telefonisch aanvragen kan via de helpdesk van CovidSafe:

078 78 78 50

09.00 - 19.00 uur op weekdagen
10.00 - 18.00 uur op zaterdag

Hou je identiteitskaart bij de hand want je moet het rijksregisternummer intoetsen.

Lukt het echt niet?

Er is vast iemand van je familie, vrienden of buren die je wil helpen. Zo niet, dan helpt gemeente Pittem je graag. Kom hiervoor langs op de dienst Burgerzaken. Let op: je hebt hiervoor je identiteitskaart én pincode nodig.

Hoe kan ik voor mijn kinderen een Covid Safe Ticket opvragen?

Je kan als ouder in de CovidSafeBE-app het Covid Safe Ticket van je kinderen raadplegen. Het is dan wel aangeraden om de aanmeldoptie ‘aanmelden via eHealth te’ te kiezen. Ook op Mijngezondheid.be kan je je aanmelden in naam van jouw kind.

Kinderen ouder dan 12 jaar hebben meestal een eigen identiteitskaart met pincode. Zij kunnen zich met een kaartlezer (of met hun eigen geactiveerde digitale sleutels) zelf aanmelden op Mijngezondheid.be. De aanmeldoptie itsme® is alleen voor meerderjarigen. Kinderen ouder dan 12 jaar met een eigen smartphone, eID en geactiveerde digitale sleutels kunnen ook zelf de CovidSafeBE-app installeren en daarop aanmelden. Ze kiezen dan de aanmeldoptie eHealth. Kies daarna voor itsme®. Belangrijk: geef hier dus het gsm-nummer van een van je ouders of voogd op. Die moet met de itsme®-app toestemming geven. Daarna kan je je Covid Safe Ticket op je smartphone downloaden.

Klaar voor gebruik!

Hou bij je bezoek aan de plaats waar het Covid Safe Ticket gevraagd wordt jouw geldig COVID-certificaat (op de app of geprint) en jouw identiteitskaart of elektronische rijbewijs bij de hand. Zo kan je bij controle bewijzen dat je voldoet aan de toegangsvoorwaarden.

Hoe moet ik het Covid Safe Ticket van mijn klanten/bezoekers controleren?

Het Covid Safe Ticket mag uitsluitend worden gescand met de officiële CovidScanBE app, in combinatie met een identiteitscontrole (identiteitskaart of elektronisch rijbewijs van de bezoeker) en dit door de uitbater of personen die instaan voor de toegangscontrole.

Hoe gebruik je de scan-app?

1. Open de app.

2. De app gaat meteen naar camerafunctie. Hou je smartphone boven de QR-code van de gast. De scan gebeurt automatisch, je hoeft nergens op te klikken.

3. De scan toont of de persoon toegelaten is, en wat zijn/haar volledige naam is. Nu kan je de identiteitskaart van de klant/gast bekijken om te verifiëren dat de naam op de app overeenkomt met de naam op hun identiteitskaart of elektronisch rijbewijs.

4. Alles oké? Dan kan de gast nu zorgeloos uren genieten op jouw evenement of in jouw zaak.

Horeca-uitbaters vinden meer informatie op de website van Horeca Vlaanderen

Wat als een ticket scant als ongeldig?

In dat geval moet je deze persoon de toegang weigeren.

Wat met privacy?

Bij het scannen van het Covid Safe Ticket worden geen gezondheidsgegevens gedeeld. Je krijgt enkel de naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bijvoorbeeld of een testcertificaat nog geldig is). Er worden geen andere gegevens getoond.

Copyright 2022 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

Website door Ntriga.Agency