Jumelages

De gemeente Pittem heeft op dit ogenblik 2 zustergemeentes:

Shawnee (V.S.)

La Meyze (Frankrijk)

Shawnee - VS

vlag-shawnee vlag-VS

kaart-shawnee

In 1984 kwam een verbroedering tussen onze gemeente en de stad Shawnee, gelegen in de staat Kansas van de Vereningde Staten van Amerika, tot stand. Deze stad werd gekozen via contacten met inwoners van Shawnee die van Belgische afkomst zijn. Zo lagen de roots van de toenmalige burgemeester van Shawnee, de heer Thomas A. Soetaert, in de deelgemeente Egem.
Shawnee is centraal gelegen tussen Chicago, St. Louis, Dallas, Denver en Minneapolis en telt ongeveer 55.600 (december 2004) inwoners.

westflanderspark

Ter ere van deze verbroedering is er een stadspark dat de naam draagt: "West Flanders Park".

jeffmeyers
Mr. Jeff Meyers

Op 6 april 2004 waren er verkiezingen in onze zustergemeente Shawnee. Er diende een nieuwe burgemeester en vier raadsleden verkozen te worden.
Het was geweten dat Jim Allen (vroegere burgemeester) geen kandidaat meer was voor het burgemeesterschap.
Jeff Meyers, vroeger ward III-raadslid, werd verkozen tot nieuwe burgemeester van Shawnee. Hij werd geïnstalleerd op maandag 12 april 2004 en dit voor een periode van 4 jaar. Met de verkiezingen van 2008 verlengde hij zijn termijn met 4 jaar.
Mr. Jeff Meyers is leraar en hoofd voetbalcoach in Olathe East High School. Hij maakt reeds sedert 1993 deel uit van het bestuur van Shawnee, met een korte onderbreking tussen 1998 en 2000 wegens verhuis van ward II naar ward III.

stadhuis-shawnee
Stadhuis Shawnee

Politiek gezien wordt een stad ingedeeld in wards, dit zijn regio's, die dan twee raadsleden mogen verkiezen om in het bestuur te zetelen voor vier jaar, herverkiezing is mogelijk. De beide raadsleden worden wel niet op hetzelfde ogenblik verkozen; de verkiezing van het ene raadslid gebeurt halfweg de ambtsperiode van het andere raadslid. Hierdoor wordt het bestuur in principe nooit volledig vervangen bij verkiezingen, dit in tegenstelling tot België, waar bij verkiezingen het volledig College van Burgemeester en Schepenen opnieuw verkozen wordt.

Contact: City Hall, 11110 Johnson Drive, Shawnee, KS 66203-2799
E-mail: Cityofshawnee@cityofshawnee.org

allen-soetaert-enfam

Sedert de officiële verbroedering zijn er jaarlijks uitwisselingen tussen de beide gemeenten.
Ter gelegenheid van de Zotte Maandagfeesten 2002 was de vorige burgemeester Jim Allen, vergezeld van de grondlegger van deze jumelage Tony Soetaert en hun familie, aanwezig te Pittem.

Benieuwd wat onze zustergemeente Shawnee te bieden heeft ?  Neem een kijkje op hun site : www.cityofshawnee.org

La Meyze (Frankrijk)

wapenschild La Meyze

vlag-frankrijk

porselein

kaart-la-meyze

La Meyze situeert zich in de streek Limousin, met Limoges als hoofdstad, en ligt halverwege Parijs en Toulouse, aan de westelijke rand van het centraal Massief. Deze regio bestaat uit drie departementen nl. Corrèze, Creuse en Haute-Vienne.
La Meyze is gelegen in het departement Haute-Vienne op een 20-tal kilometer van Limoges. Het telt 831 inwoners en is 2811 hectaren groot. De huidige burgemeester is Isabelle Barry.

De streek is vooral bekend om zijn porselein. De klei uit het nabijgelegen St. Yrieix zorgde ervoor dat Limoges de stad werd van porselein van een hoge kwaliteit. Het 'witte goud' raakte wereldwijd bekend. Nog steeds komt de helft van Frankrijks porselein uit de ovens van Limoges.

De kastanjeboom overheerst de regio en dit is ook duidelijk te merken op culinair vlak. In gerechten en op lokale markten kom je dan ook veelvuldig de kastanje tegen. De kastanjetaart of -broodje moet je absoluut eens proeven.

koeien-limousinIn de groene contreien van de Limousin is volop ruimte voor de bruine koeien en schapen om ongestoord te grazen. U kunt smullen van de producten die deze dieren voortbrengen. Niet alleen de zuivelproducten als kaas en melk. De Limousin is namelijk befaamd om zijn goede kwaliteit rundvlees.

Sinds 1981 bestaan er al vriendschapsbanden tussen de Pittemse vendelgroep-drumband Telstar en het feestcomité van het Franse La Meyze. In september 1999 was een Pittemse delegatie aanwezig op de plaatselijke Sint Michelfeesten.
Op 16 juli 2000 werd het officieel certificaat van jumelage ondertekend door de Pittemse burgemeester Ivan Delaere en de Franse burgemeester Pierre Rabaud.
Op 30 oktober 2000 erkende de Pittemse gemeenteraad La Meyze officieel als zustergemeente.

zottemaandag02Op de Zotte Maandagfeesten 2002 was een achtkoppige delegatie, onder leiding van burgemeester Pierre Rabaud, afgezakt naar Pittem om mee feest te vieren.

jumelagesUS-FTijdens het bezoek werden de nieuwe jumelageborden van de gemeente Pittem voorgesteld door Ivan Delaere, burgemeester van Pittem, Jim Allen, toenmalig burgemeester van Shawnee (VS) en Pierre Rabaud, burgemeester van La Meyze (Fr).

groepsfotoLaMeyze


Tussen 16 en 23 juni 2003 kwam een klas van onze zustergemeente La Meyze op schoolreis naar onze gemeente. De leeftijd van de kinderen varieerde tussen 9 en 12 jaar. Het jumelagecomité organiseerde samen met de begeleiders een drukke maar aangename agenda gedurende hun verblijf. Zij bezochten onder meer de Pittemse gemeente, de vrije basisschool van Pittem waarbij een sportactiviteit op het programma stond, een bezoek aan Brussel (Mini-Europa en het Atomium), een boottochtje op de Brugse Reien, een havenrondrit in Zeebrugge en een bezoek aan een pretpark.

Om de vier jaar wordt een officiële delegatie van de zustergemeente La Meyze uitgenodigd naar onze gemeente.

Tevens zijn onze Franse vrienden regelmatig in onze gemeente aanwezig om samen met ons de Zotte Maandagfeesten te vieren of genieten zij van lokale producten tijdens de Kerstmarkt.

Wie graag meer wenst te vernemen over onze zusterstad kan een kijkje nemen op hun website : www.lameyze.com