Bibliotheek

Contacteer ons

Broeders Maristenstraat 2
8740 Pittem
tel. 051 46 03 76
fax 051 46 03 70
bibliotheek@pittem.be

Openingsuren

Hoofdbibliotheek Pittem

  • dinsdag: 16u00 tot 19u00
  • woensdag: 14u00 tot 17u00
  • donderdag: 16u00 tot 20u00
  • zondag: 9u30 tot 11u30

Uitleenpost Egem

  • maandag: 16u00 tot 18u00
  • donderdag: 16u00 tot 18u00

Hoofdbibliotheek Pittem

Uitleenpost Egem

bibliotheekpittem

bibliotheekegem

Adres:

Broeders Maristenstraat 2
8740 Pittem
051 46 03 76

Adres:

Paardestraat 15
8740 Pittem
051 77 72 03

Uw helpende hand:

foto bib verkleind website

Op de foto van links naar rechts : Ruth Derycke, Patrick Vanden Berghe (bibliothecaris) en Magda Vanderbeken

De bibliotheek: voor elk wat wils

Hoe kan ik lid worden?

Bibliotheek Pittem staat open voor iedereen, jong en oud, inwoner van Pittem of daarbuiten! Gebruik maken van de bibliotheek is gratis. Enkel indien je materialen wil ontlenen, word je lid van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis voor jongeren tot 18 jaar, daarna betaal je 5 euro per jaar. Vanaf dan kan je boeken, tijdschriften, dvd's,... ontlenen. Het volledige reglement vind je hier (application/pdf, 105.0 kB, info)!

Kunnen mijn (klein)kinderen gebruik maken van de bibliotheek?

Ook kleine kinderen genieten volop van boekjes. Reeds vanaf een leeftijd van 6 maanden kunnen baby's omgaan met boeken. Speciaal voor hen heeft de bibliotheek knisper-, voel- en badboekjes. Ouders kunnen hun kinderen helpen door op jonge leeftijd voor te lezen en te vertellen. Al deze boekjes vind je in de peuterafdeling. Voor meer info over het aanbod aan boeken voor baby's, klik hier!
Leuk en handig zijn ook de Snippertassen met voorleesboeken, vooral geschikt wanneer kinderen op bezoek zijn bij grootouders, en de Fundels, prentenboeken die je via een chip kan inladen op de pc. Info over deze Fundels vind je hier.

Wat valt er te lezen in de bib?

Bij ons vindt iedereen boeken naar zijn zin. Gemakkelijk of moeilijk, dik of dun, over liefde, avontuur, oorlog, verre landen, vrolijke, spannende of droevige verhalen,… Het boekenaanbod wordt elk jaar in Egem en Pittem uitgebreid met honderden nieuwe boeken. Een overzicht van de nieuwe boeken vind je hier. En tegelijk maken we plaats door niet langer gelezen boeken af te voeren.
Voor ouderen of mensen met leesmoeilijkheden heeft de bib een uitgebreid aanbod GroteletterBoeken. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, worden ook recente boeken omgezet naar GroteLetter. Spannende verhalen, romantische boeken, streekromans, literatuur,... je vindt het allemaal in GroteLetter. Wil je een overzicht? Klik dan hier. Als je in de linkerkolom op Grote letter klikt, krijg je een overzicht met de meest recente boeken bovenaan!

Ik wil gewoon iets opzoeken! Kan dat in de bib?

Misschien wil je alleen maar iets opzoeken, in een woordenboek, een atlas, een krant of een tijdschrift? Dan kan je ook bij ons terecht. in Bib Pittem staat een kopieerapparaat ter beschikking en deskundig personeel helpt bij alle opzoekingen.

De Bib van thuis uit?

Dankzij Mijn Bibliotheek kan je thuis je lidmaatschap van de bib beheren. eenmaal registreren en dan je van thuis uit boeken reserveren, e-boekkaarten aanvragen,... Je kan al de lidmaatschappen van je gezin koppelen aan je eigen lidmaatschap. Zo hoef je telkens maar 1 maal in te loggen voor alle gezinsleden. Mijn Bibliotheek vind je hier! Een uitgebreide handleiding vind je hier (application/pdf, 4.9 MB, info).

Hoe weet ik wat jullie hebben?

Dankzij de catalogus kan je thuis boeken, dvd's,... zoeken. Ondervind je problemen, neem dan contact op met ons (051 46 03 76/77). Boeken die niet in de bibliotheek aanwezig zijn, kunnen besteld worden in andere bibliotheken.

Hoe vermijd ik een boete?

Eenvoudig! Breng je boeken etc. op tijd terug. Op het uitleenticket vind je steeds de datum waarop je materialen terug in de bib moeten zijn.Wil je de uitleentermijn van je bibliotheekmaterialen verlengen, dan kan dat ook van thuis uit. Hou je bibliotheekpas of identiteitskaart bij de hand en klik hier.
Wij kunnen je ook een herinneringsmail sturen om je te waarschuwen dat je materialen teruggebracht moeten worden! Geef ons je mailadres en we sturen je een mail enkele dagen voor de inleverdatum!

Kan ik materialen reserveren?

Boeken, dvd's, ... die uitgeleend zijn, kunnen gereserveerd worden. Dat kan op 2 manieren:
-je vraagt aan de bibliotheekmedewerker om een boek te reserveren. Je kan kiezen op welke manier je verwittigd wordt, per brief (1 euro) of per mail (0,50 euro)
-je doet dit zelf via de catalogus. Je kan hiervoor het stappenplan (application/pdf, 1.3 MB, info) volgen.

Hebben jullie tijdschriften en kranten?

In de bibliotheek vind je ook een ruime keuze aan tijdschriften en kranten. Zowat 30 verschillende tijdschrifttitels, van populair naar gespecialiseerd, kan je rustig ter plaatse inkijken of meenemen naar huis. Alle nummers, behalve het meest recente, zijn uitleenbaar. De kranten Het Nieuwsblad en De Weekbode liggen klaar om ingekeken te worden in Bib Pittem.

Hebben jullie e-boeken? Kan ik op Wifi?

Via de bibliotheek kan je ook e-boeken uitlenen. Dit gebeurt aan de hand van een e-reader. Bibliotheek Pittem beschikt over een Wifi-aansluiting. Gebruikers kunnen hier gratis gebruik van maken. Hiervoor moet je een log-in code aanvragen aan de balie. De code is maximaal 4u actief.

Ik lees niet graag! Wat hebben jullie dan voor mij?

Bibliotheek Pittem beschikt over een zeer uitgebreid aanbod dvd's en cd-roms. Dankzij de samenwerking met MOOOV en de provincie West-Vlaanderen bieden we ook een uitgebreide collectie Wereldcinema aan. je herkent ze aan het 'Cinébib-logo'. Dvd's worden uitgeleend tegen 1 euro. Je mag ze 1 week houden. De bibliotheek beschikt ook over heel wat tv-series, van Breaking bad tot the X-files. Deze kan je gedurende 2 weken ontlenen!

Kan ik op het internet in de bib?

De bibliotheek wil iedereen de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van het Internet. Gebruik van internet is volledig gratis. Voor internet staat er in Bib Pittem 1 PC!
Het resultaat van je opzoekingen kan worden gedownload op USB-stick of uitgeprint worden.

Ik zoek iets in jullie bib, maar jullie hebben het niet!

Wist je dat je materialen die niet beschikbaar zijn in onze bibliotheek kan laten opvragen in een andere bibliotheek. Wij sturen je aanvraag door en binnen enkele dagen kan je het aangevraagde materiaal bij ons komen ophalen.

Doen jullie ook andere dingen dan materialen uitlenen?

Bib Pittem organiseert geregeld activiteiten voor kinderen en volwassenen, alleen of in samenwerking met verenigingen. De activiteiten kaderen meestal in een ruimer kader, zoals de jeugdboekenweek, de Bibliotheekweek, de Voorleesweek,... Je kan aankondigingen voor activiteiten bekijken op de website, onze facebookpagina,... Of je kan ons je emailadres bezorgen en dan krijg je onze nieuwsbrief met alle activiteiten. Van onze activiteiten maken we fotoreportages die we gebruiken voor het gemeentelijk infoblad, onze facebookpagina,... Door in te schrijven voor een activiteit ga je akkoord dat we deze foto's gebruiken. Wil  je dit niet, dan moet je ons hiervan voor aanvang de activiteit op de hoogte brengen!

Ik wil heel graag op de hoogte blijven van jullie aanwinsten en activiteiten?

Ben je geïnteresseerd in onze nieuwste boeken, zowel voor jeugd als volwassenen? Ben je graag op de hoogte van het reilen en zeilen van de bib? Laat dan onze nieuwsbrief in je mailbox vallen! Je kan in de bib of thuis dit formulier (application/msword, 230.4 kB, info) invullen. Vergeet zeker je emailadres niet! Zodra we je aanvraag hebben ontvangen, ben jij de eerste om geïnformeerd te worden over de activiteiten en aanwinsten van Bib Pittem!

Kan ik met mijn klas naar de bib? Kan ik boeken meenemen voor in de klas?

Leerkrachten en studenten uit de lerarenopleiding kunnen bij ons terecht voor een lerarenpas. Met deze pas kan je tot 25 jeugdboeken en informatieve materialen ontlenen voor gebruik in de klas. Handig voor wie rond een bepaald thema werkt, want niet enkel jeugdboeken, ook informatieve dvd's of tijdschriften kunnen mee naar de klas.
De lerarenpas is gratis (we vragen wel om ook een persoonlijke pas te nemen, maar die wordt pas geactiveerd als je boeken voor eigen gebruik wil ontlenen). Je krijgt hem op vertoon van de lerarenkaart (bij Klasse) of na ondertekening van het document dat je op eenvoudig verzoek kunt krijgen (051 46 03 76) of bibliotheek@pittem.be).
De bibliotheek heeft een handige brochure (application/pdf, 348.5 kB, info) gemaakt met alle mogelijkheden die we aan de school bieden.

Mijn kinderen gaan naar een onthaalouder? Wat nu?

Het is bewezen dat het belangrijk is om kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met boeken. Het bevordert immers hun taalontwikkeling, creativiteit en leesvermogen. In het kader van haar opvoedingsonderteunende taak biedt Bibliotheek Pittem aan onthaalouders de mogelijkheid om te werken met boekjes bij de kinderen waarvoor ze zorgen. Elke onthaalouder krijgt van de bibliotheek gratis een boekenbox met een 20-tal aangepaste boeken (prentenboeken, voorleesboeken, ...). Deze box blijft gedurende 6 maanden bij de onthaalouder. Startende onthaalouders kunnen een boekenbox aanvragen. Meer info vindt u hier (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document, 143.6 kB, info).

Welk beleid volgt Bib Pittem?

Geïnteresseerd in wat de bibliotheek van plan is? En hoe de bibliotheek het de voorbije jaren gedaan heeft? Je vindt hier het meeste recente actieplan (application/pdf, 303.3 kB, info) en het werkingsverslag (application/pdf, 149.0 kB, info) van het vorige jaar. Tenslotte kan je ook zien welk collectiebeleid de bibliotheek volgt. In het collectiebeleidsplan (application/pdf, 281.4 kB, info) geeft Bib Pittem aan hoe de collectie moet evolueren en welke criteria gevolgd worden voor de aankoop en afvoer van bibliotheekmaterialen.

Hoe kan ik jullie van thuis uit volgen?

twitter facebook